НАЧАЛО » ������

МИЕ ще рекламира България на българите с 3,1 млн. лв. от ЕС

Европроект по ОП „Регионално развитие“ трябва да привлече повече сънародници да почиват и пътуват в родината

fb
3E news
fb
19-06-2014 04:16:00
fb

Срещу сумата от 3,150 млн. Евро министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) трябва да превърне България в по-атрактивна и предпочитана туристическа дестинация за българските граждани. Сериозната сума, която трябва да послужи за насърчаване на населението ни да почива в родината и да опознае културно-историческите й и природни забележителности, се отпуска по проект „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в България“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ на ЕС за изминалия програмен период.

Това съобщи на специална пресконференция по този повод Ива Якимова, директор на дирекция в МИЕ и ръководител на проекта. Бенефициент на средствата от ЕС е министерството, което в срок от 36 месеца трябва да подготви и реализира интегрирана маркетингова и рекламна програма, коят да повиши ефекта от вътрешното популяризиране на България като туристическа дестинация и да насърчи вътрешния туризъм.

За какво ще отидат парите?

С европейските средства трябва да се изготви задълбочен анализ на поведението и предпочитанията на българските туристи, пътуващи в страната и в чужбина. Трябва да се установят причините за техния избор на външни и вътрешни дестинации за почивка или екскурзия. Междувременно тази задача вече е изпълнена от социологическа агенция „Естат“, която е спечелила обществената поръчка. С пари по проекта вече функционира и туристически сайт www.bulgariatravel.org.

Възоснова на този анализ ще бъде изработена цялостната програма за насърчаване на българските туристи в страната и ще бъдат изготвени най-удачните крайни послания към тях, които ще бъдат тествани, каза Якимова

В рамките на проекта трябва да се проведе интергирана комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм. Тя ще включва: няколко форми на телевизионна реклама с различни предавания, рубрики и рекламни клипове; вътръшна реклама; и външна реклама – тематични туристически билбордове на възлови места в София, Пловдив, Варна Бургас и Стара Загора. Процедурите по обществените поръчки за избора на телевизиите, които ще осъществят предаванията и рекламите, вече са проведени и скоро ще бъдат представени резултатите, каза ръководителят на проекта.

В кампанията са предвидени и няколко туристически обиколки на журналисти по по-малко известни обекти из страната, които ще се организират в рамките на съпътстващи туристически борси. Известните изложения за туризъм в България са турборсата в София през февруари, изложението за културен туризъм във Велико Търново през април, борсата на туристическа анимация в Русе през май, ваканционната борса в Бургас също през май, Черноморския туристически форум във Варна през септември и планинската турборса в Смолян през през октомври.

Отделно от тях ще има и организирани тематични турове за специализирани форми на туризъм, като балнео и спа туризъм, винен и гурме туризъм, селски туризъм, културно-исторически и др., обещават от МИЕ. Разбира се, целта на тези обиколки не е да се разходят журналистите, а да опишат по най-вдъхновен начин личните си впечатления от видяното, да събутят интереса в българите, а защо не и патриотизма.

Ще бъде разработен и наръчник „Добри практики и защита правата и сигурността на потребителите“, който ще е в тираж 5000 броя и ще се предлага в 7 информационни центрове в България в големите градове и ще се разпространява на националните изложения. В 10 000 броя ще бъдат отпечатани рекламни информационни листовки и ще се проведат 7 информационни срещи с представители на общините, туристическите организации и фирмите в бранша.

Какви резултати да очакваме?

Засега конкретни резултати не могат да се посочат, защото проектът е в много начален етап, обясни Якимова. Предишният подобен проект за насърчаване на вътрешния туризъм е отчел 3% повишаване на интереса на българските граждани към вътрешни пътувания и почивки. Изпълнителите на новия проект засега нямат яснота за крайния ефект, тъй като тепърва ще се изготвя програмата, ще се измислят посланията и ще се тестват сред населението. Комуникационната кампания обаче се очаква да обхване целева аудитория от 2 млн. души.

Всъщност основната цел на проекта е България да бъде по-добре представена и рекламирана пред собственото й население, но не само в рамките на тривиалните морски и планински туризъм, а в истинското й разнообразие от туристически продукти. Това ще помогне за преодоляването на сезонната и териториална концентрация на нашия туризъм, посочи ръководителят на проекта.

Идеята е да се повиши интересът и информираността на българските граждани към туристическите обекти и услуги в страната, тъй като социологическото допитване в рамките на проекта е показало, че твърде малко хора познават регионалните природни, културни, исторически, балнео, спортни и др. забележителности.

В рамките на запитване за 50 неизвестни като цяло туристически обекти в страната, които си заслужава да бъдат посетени, се е оказало, че за тях са чували едва 27% от запитаните, а още по-малко са ги видели. В представителното проучване са участвали 1200 български граждани на възраст между 18 и 50+ години, каза Силвия Иванова от социологическа агенция „Естат“.

Профилът на българския турист

Кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм се изготвя на базата на обстойно социологическо проучване за характера, навиците, желанията, предпочитанията и вкусовете на българина в качеството му на като турист по света и у нас. Възоснова на този цялостен профил на българския турист се правят препоръки за мотивиране на кампанията за насърчаване на родните туристи и се извеждат тенденциите, обясни Силвия Иванова.

За целта са използвани данните от актуално социологическо допитване на агенцията, направено през януари-март върху фокус от 7 групи потенциални потребители в 10 населени места, между които София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Враца, Септември. Анкетата обхваща 1200 души от различни професии и възраст. Взети са предвид и официалните данни на Националния статистически институт, публикации в медиите, регионална информация в туризма и др. Анкетирани са и фирмите от бранша, за да се установят тенденциите.

Все повече пътува из страната

Така например бизнесът отчита положителни тенденции по отношение на заетост на леглова база и увеличаване на приходите от туризъм, като това се дължи основно на български туристи. След голямата криза през 2008 г. в последните две години има ръст на нощувките с между 6 и 10%. За този период са пътували 2,517 млн. Български граждани на възраст над 15 години. Данните на НСИ сочат, че 60% от населението изобщо не е пътувало, 28% са са пътували само в България, 8% - из страната и в чужбина, а само 4% са пътували единствено зад граница.

Избира дестинация според цената и сезона

Основните фактори, с които българите се съобразяват при избора си на почивка, е ниската цена на офертата и сезонът. Повечето сънародници предпочитат да почиват в България, защото тук се чувстват по-свободни и спокойни и по-лесно могат да намерят по-евтин хотел. Освен това голяма част от хората у нас посещават едни и същи места за отдих и познати места, където няма да бъдат неприятно изненадани.

Основен фактор при избора в чужбина е дестинацията, съчетана с добри битови условия за настаняване - чистота и качеството на обслужването. Повечето сънародници се отправят на места, където са получили добро отношение от страна на местните хора. В България основно предпочитат природата, а в чужбина – лукса в хотела. Възможностите за нощен живот и ползването на казина и магазини не представляват интерес за българския турист.

Любимите курорти – Боровец, Велинград и Созопол

Според статистиката и допитването най-любимите дестинации за почивка за българите са Боровец, Велинград и Созопол. Като основен проблем в туризма пък посочват неквалифицираните кадри и лошото обслужване в хотелите и ресторантите. Все още голяма част от българските туристи считат, че отношението на хотелиерите към тях е по-негативно, отколкото към чуждестранните им клиенти.

Оплаква се от лошо отношение на персонала

Сериозни забележки има и по отношение на: несъответствие между обявена оферта и реално получена туристическа услуга; презастрояването на Черноморието; сайтовете за колективно пазаруване в туризма, към които прибягват все по-малко хора. Родните туристи посочват и като проблем състоянието на планинските хижи и къмпингите и бунгалата по морето и високите входни такси в курортите.

Харчи средно 244 лв. за 5 дни почивка

По данни на НСИ българинът ползва предимно 5-дневни ваканционни пакети и харчи средно по 50 лв. дневно или общо 244 лв. за почивката си.
За 5-дневна почивка в чужбина – основно в Гърция и Турция, пък инвестира средно 646 лв. или средно по 116 лв. на ден.

Интерес буди фактът, че при посещенията си в чужбина 43% от сънародниците ни се интересуват от културно исторически забележителности. В същото време обаче едва 23% от българите посещават туристическите обекти в България.

Посещава основно Гърция и Турция

Типология на пътуванията у нас и чужбина показва, че повечето българи, които предприемат туристически пътувания, могат да си го позволят само един път годишно. Два основни типа пътувания са характерни за масовия турист у нас - морска почивка през лятото - предимно в Гърция и Турция, а зимата избират опознавателна екскурзия, предимно в Европа и по-малко в съседните Балкански страни.

Ходи предимно на море

24% от почиващите предпочитат лятна почивка на българското Черноморие, 23% си падат по културен туризъм, само 3% - ски туризъм, 8-11% балнео и спа туризъм, а почитателите на екотуризма у нас са едва 5%.
1/3 от пътуванията са почивки и екскурзии в Гърция и Турция, а 23% - в европейските столици

туризъм
изследване
профил на българския турист
проект за вътрешна реклама на България
По статията работи: