НАЧАЛО » ������

Мъглата над съдбата на "Кремиковци" не се вдига

Синдикалисти се надяват да бъде възстановена поточната линия за леене на стомана

fb
3E news
fb
13-04-2011 10:07:30
fb

"Какво ще се случи оттук нататък с "Кремиковци" е въпрос на бизнес намеренията на новия собственик. Хубавото е, че процедурата по продажбата е ясна и прозрачна и че по време на криза е привлечен инвеститор, който да вложи 316 милиона." Така синдикът на "Кремиковци" Цветан Банков коментира пред bTV купуването на комбината от 26-годишния проектант Лъчезар Варнаджиев, който се появи вчера на търга. Според Банков има много варианти за развитие на комбината.

 

Този, който трябва да каже обаче какво е бъдещето на "Кремиковци", засега мълчи, което кара синдикалисти и металурзи да гадаят какво ще се случи със социалистическата гордост на България.

 

Синдикът не пожела да коментира произхода на парите, защото нямал информация откъде са, а и не го интересува. Банков обаче е убеден, че парите са със законен произход. Освен това, няма човек, който да иска да загуби 31,6 млн. лв. Това е 10% от цената, която Варнаджиев е платил като гаранция за участие в търга.

 

"Вчерашната продажба на "Кремиковци" ще зарадва хиляди хора", заяви от своя стана лидерът на КНСБ в "Кремиковци" Васил Яначков. Той предложи на новите собственици да не забравят да гледат света, който се събужда от кризата. "Идва нов звезден миг за производителите на стомана и този, който иска реално да спечели, трябва да гледа на комбената, като добивно предприятие с огромни възможности" подчерта Яначков.

 

И синдикът, и синдикалистът са категорични, че бившите работници на комбината най-накрая ще си получат парите, които чакат от 2008 година. "Надявам се да останат 2-3 хиляди работни места", уточни Цветан Банков.

 

В следващите 5 дни новият собственик трябва да плати останалата част от сумата. След това Софийски градски съд трябва да извършена проверка и да се произнесе за възлагане, след което реално собствеността ще бъде прехвърлена на "Елтрейд къмпани" ЕООД.

 

Какво ще бъде бъдещето на металургичния комбинат засега не е ясно. Поне бъдещият му собственик не пожела да коментира. Представители на федерация "Металици" към КНСБ не изключват възможността поточната линия за леене на стомана да остане да работи. Така останалите съоръжения ще бъдат нарязани на скрап и претопени. Поточната линия може да се използва и от консултантите от "Надин", които в момента пращат скрап в Перник.

 

При тази ситуация сделката е доста изгодна, особено като се има предвид добрата конюнктура на стоманата на международните пазари. Още по-изгодна тя би станала, ако останалата част от "Кремиковци" бъде изчистена и на нейно място се изградят различни бизнес и логистични центрове.
По статията работи:

Георги Вулов