НАЧАЛО » ������

Мирослав Найденов си тръгва, ако до края на април не бъдат платени парите на земеделците

Премиерът разпореди проверка на фонд "Земеделие" заради забавените плащания и анализ на високите цени набрашното

fb
3E news
fb
22-03-2011 05:41:01
fb

След протести заради забавените субсидии и дълги преговори зърнопроизводителите и държавата днес най-накрая се разбраха и подписаха споразумение. Едно от условията, което беше поставено от фермерите е, че ако до края на април тази година всички земеделците, които нямат задължения към държавата, не получат субсидиите по директните плащания за 2010 г. и националните доплащания към тях, министърът на земеделието Мирослав Найденов ще ще подаде оставка.  

 

За фермерите с плащания към Националната агенция по приходите, парите ще трябва да се превеждат до 15 дни след като представят удостоверение, че са ги изчистили.
"Даваме отсрочка до 30 април на изпълнителната власт за неизпълнението на този ангажимент, но искам категорично да заявя, че ако към тази дата ангажименттът не бъде изпълнен, министърът на земеделието и храните ще носи пряката отговорност за изпълнението на тази точка или за нейното неизпълнение", обясни Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводители.

 

Друго условие на фермерите е от началото на май да бъде създадена работна група с участие на представителите на земеделско министерство, фонд  "Земеделие" и асоциацията. Задачата й ще бъде да разглежда казуси и жалби за изплащанията на субсидиите за 2010 г.

 

Фермерите и държавата са се разбрали още до средата на годината правителството да подготви всички необходимите документи и промени в нормативната база за намаляване на акциза на горивата, използвани за земеделски нужди. Парите за полугодието, когато земеделците ще плащат пълния акциз, ще им бъдат възстановени по схеми за държавна помощ. Очаква се това да бъдат около 350 млн. лв.

 

По отношение на данъчната политика към земеделските производители, в споразумението е записано, че от следващата година малките по-малките фермери също ще се възползват от облекчения, но от следващата година. В момента те плащат данък върху 40% от оборотите си. Затова се предвижда да бъде отворена схемата de minimis, чрез която да се компенсира по-високото данъчно бреме като според нея на земеделско стопанство в затруднение ще се плащат до 15 хил. евро финансова помощ.
Проверка да бъде направена в Държавен фонд "Земеделие" и да бъде установено защо плащанията на земеделците са били забавени.

 

Това разпореди премиерът Бойко Борисов. "Никой не би си позволявал да бави плащания или да не плати, ако парите ги има по сметката", каза Борисов. Той обясни, че някои плащания са забавени заради опасения, че може да последват глоби от ЕС, тъй като са били необходими проверки.

 

Междувременно премиерът Бойко Борисов нареди на финансовото министерство да направи анализ за високите цени на брашното.

 

"Първото нещо, което поставих като въпрос на зърнопроизводителите, е защо цената на хляба не пада, след като през последния месец цената на зърното близо със 70 лв. на борсите е паднала надол", обясни премиерът. Те му обяснили, че са го направили и са прехвърлили топката към брашнарите.


По статията работи: