НАЧАЛО » ������

Катар с интерес към български пилета, зърно и кисело мляко

fb
3E news
fb
14-03-2012 06:09:00
fb
Катарската страна има интерес да инвестира в България в производството на
зърнени култури и на агнешко и пилешко месо. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред журналисти днес след срещата му с председателя на държавната компания "Хасад фууд" Насър Мохамед Ал Фухаид Ал Хаджири, предаде БТА.


Мирослав Найденов обясни, че " Хасад Фууд" е държавен инвестиционен фонд, който има задачата да осигурява прехраната на Катар. Създаден е преди три години и реализира огромни инвестиции в държави, където произвеждат хранителни продукти, които не само осигуряват местния пазар, но и продават. Имат големи инвестиции в Австралия, Бразилия, Аржентина. Срещата е била конкретна, каза Мирослав Найденов и припомни, че и двамата са били със заръката да докладват днес на премиерите, че нещо практически ще се случи.


От катарска страна са поискали държавата да се ангажира с предоставяне на пасища, които да се ползват за отглеждане на агнета и земи, които да произвеждат фураж за животните. Поставили са и въпроса и за логистиката и транспортната инфраструктура. Те имат намерение да диверсифицират доставките си от прясно месо, каза Мирослав Найденов. Споделена е и възможността да закупят изцяло бившото помощно стопанство на УБО, в момента акционерно дружество "Врана", с оранжерии и ферми, разположени на около 1500 декара, заедно с цялата инфраструктура. Предложен е също така проект за изграждане на голям логистичен център за експорт на свежи плодове и зеленчуци в Пазарджик.

По статията работи: