НАЧАЛО » ������

България може да получи още 1 млрд. куб. м. газ от Азербайджан

Количествата са извън договорените за Набуко, доставките могат да се осъществят след изграждане на нови газови връзки с Гърция и Турция

fb
3E news
fb
21-09-2011 03:19:29
fb

 

България може да получава 1 млрд. куб. м. газ годишно извън количествата, които са предвидени за Набуко от Азербайджан, каза президентът на страната Илхам Алиев на среща с министъра на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщи пресдирекцията на икономическото министерство. Министърът е на посещение в Грузия и Азербайджан като част от обиколката му в Каспийския регион.

 

 

Доставките могат да бъдат осъществени след изграждане на новите газови връзки с Гърция и Турция. При започване на реализацията на Набуко България заяви, че ще получи 2 млрд куб. м. азерски газ. Първоначално сделката бе договорена от президента Георги Първанов при посещението му в Тбилиси, а по-късно бе подписан меморандум между Булгаргаз и азербайджанската SOCAR.

 

"Осъществяването на проекта за доставки на азерски газ е важно за България, защото диверсифицира маршрутите и доставките на природен газ за страната ни", коментира Трайков. Той акцентира върху важността на проекта за енергийната сигурност на региона и на цяла Европа и ролята, която може да има формирането и провеждането единната европейска политика в енергетиката във взаимоотношенията с трети страни. Изграждането на двете нови връзки се забавя и през миналата седмица министърът заяви, че тази с Гърция ще бъде ускорена така, че да е готова през 2013 година вместо през 2014г.

Според Илхам Алиев най-логичният път на азерския газ за България минава през Турция. В момента Азербайджан води преговори с югоизточната ни съседка за условията на транзитиране на количества природен газ през нейна територия. След сключването на транзитното споразумение газът за страната ни ще е налице, категоричен бе Алиев. Очаква се условията за пренос през турската територия да бъдат договорени до края на септември. След като бъде подписано споразумението азербайджанската компания ще може да доставя газ на Гърция и България.


По статията работи: