НАЧАЛО » ������

Eнел грийн пауър ще изгради вятърни паркове в Бразилия за 330 млн. евро

Те ще захранват с ток 500 хил. домакинства

fb
3E news
fb
21-08-2011 11:37:06
fb

"Енел грийн пауър", поделението за възобновяема енергия на италианския енергиен гигант "Енел" (Enel), ще изгради вятърни паркове в Бразилия за 330 млн. евро, съобщи АФП.

Компанията е спечелила три търга от проведените в южноамериканската държава, за 193 мегавата. Проектите са разположени в североизточната част на Бразилия в Пернамбуко, Бахия и Рио Гранде до Норте, като последният ще се строи в консорциум с испанската "Ендеса" (Endesa), посочва "Уолстрийт джърнъл".

По данни на "Енел грийн пауър" централите ще могат да произвеждат до 770 гигаватчаса на година, т.е. достатъчно, за да захранят с ток 500 000 бразилски домакинства. Според компанията потреблението на електроенергия в Бразилия се увеличава с около 5% годишно.

Според тръжните правила "Енел Грийн пауър" ще продава част от произведената зелена енергия на регулирания пазар с 20-годишни договори за доставка.

Сделките са "значителна стъпка в разгръщането на стратегията за растеж в Латинска Америка", се казва в официално изявление на италианската компания. Очаква се мощностите да заработят до 2014 г.


По статията работи: