НАЧАЛО » ������

Страните от G20 искат да накарат IT-гигантите да плащат данъци по мястото на получаване на печалба

fb
3E news
fb
23-07-2018 03:24:00
fb

Страните от G20 смятат да осигурят конкуренция на пазара на цифрови услуги, като планират да се договорят за това    IT-гигантите да плащат данъци по мястото на получаване на печалба, а не по мястото на регистрация на основния офис, съобщи пред журналисти заместник-министъра на финансите на Русия Сергей Сторчак след срещата на министрите на финансите и председателите на централните банки на G20 в Аржентина, съобщават руските информационни агенции.

Особеността на цифровите компании се състои в това, че основният офис може да се намира в една страна, ползвателите на програмата да са в друга, а капиталът да се съхранява в трета. Европейският съюз планира въвеждан на нов данък за високотехнологичните корпорации в размер от 1 % до 5 % върху печалбата, като изчислението ще е в зависимост от това, къде е разположена основната маса от ползвателите, а не офисът на компанията, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на проектозакона.

Проектът предполага увеличение на данъчните задължения на такива компании като Amazon, Google и Facebook, които се обвиняват от големите страни в ЕС в това, че насочват печалбата от своята дейност към страни с ниско ниво на данъчно облагане, като Люксембург и Ирландия.
ОИСР в докладът си от март 2018 г. в преддверието на втората среща на министрите на финансите и шефовете на Централните банки отбелязва, че несъгласуваните действия на страните, които въвеждат временни цифрови данъци, без да дочакат колективно решение, може да окажат негативно влияние върху инвестициите и икономическият ръст.

„Що се отнася до цифровата икономика, криптоактивите и данъчното облагане, съдейки по всичко, за тази част от бизнеса, която се разгърна много силно, IT-гигантите трябва да бъдат нащрек, тъй като има ясно желание на фискалните власти за това да се плащат данъците там, където те се печелят. Това е едната страна на медала“, заяви Сторчак пред журналисти, цитиран от Прайм. Другата страна на медала – е недопускане за монополизация на пазара на цифрови услуги. Министрите  и управляващите на централните банки смятат да поощрят конкуренцията в своите юрисдикции. Противоречие в тази част няма“, добави той.

„Има общо мнение по данъчното облагане, предвид спецификата на трансграничните операции на цифровите компании да се постигнат колкото се може по-бързо преговори на глобално ниво. Това беше ясно във Вашингтон, тук се потвърди“, подчерта Сторчак.

През октомври 2017 г. министъра на финансите Антон Силуанов при среща на G20 във Вашингтон каза, че руското финансово министерство е предложило на страните от организацията да създадат единна информационна база за цифровите компании, с помощта, на които националните данъчни органи да могат да следят за плащането на данъци от тях.

G20
IT-компании
IT-технологии
печалба на компаниите
данъчно облагане
По статията работи:

Маринела Арабаджиева