НАЧАЛО » ������

Връзването на касовите апарати с НАП ще намали дела на сивата икономика в България

Увеличаването на минималната заплата ще увеличи неформалния сектор

fb
3E news
fb
10-05-2011 10:22:50
fb

Делът на сивата икономиката в България ще намалее през тази година. За това ще помогнат предприетите от правителството мерки, свързани с отчитането на реалните обороти на фирмите направо в Националната агенция по приходите. Това прогнозираха експерти от Асоциацията на индустриалния капитал при представянето на проект за ограничаване на неформалната икономика в страната. Според Стефан Петранов, ключов експерт "Стратегии и планиране" свързването на касовите апарати на всички бензиностанции с агенцията по приходите ще бъде основният тласък за изсветляване на икономиката през тази година. Той допълни, че до края на септември това трябва да направят и всички фирми в страната, които са регистрирани по ДДС. "Част от аптеките, където се реализират високи обороти, дори изразиха готовност да свържат апаратите си и по-рано", уточни още Петранов. 

 

Между 30-35% е делът на неформалната икономика в България, показват проучвания на международни експерти. Секторите с най-висок процент сив сектор - между 50-75%, са инфраструктурното строителство, туризма, здравеопазването и млекопреработването. При парфюмерията, информационните технологии и небанковите услуги неформалните практики заемат дял от около 20-45 на сто от сектора. Най-малко – между 10-15% е сивият сектор в промишлеността и пощенските услуги.

 

"Неформалната икономика през последните 3 години бележи трайна тенденция на нарастване", обясни социологът Емилия Ченгелова. Тя уточни, че допитването, което е било направено в рамките на проекта е показало, че според работодателите 42,2% е делът на сивия сектор в България през 2010 г. Работниците и служителите са посочили, че според тях е 48,6%, а за населението е отчело, че неформалната икономика през миналата година е била 58 на сто.
Основните фактори, които водят до повишаването на сивия сектор в България са свързани с абдикирането на държавата от контролните й функции, политиката на правителството и регулациите, които налагат на бизнеса, пропуските в законодателството, неефективната съдебна система , високите нива на корупция сред държавната и общинска администрация и др.

 

Експертите представиха данни от допитванията на служителите, според които между 26 и 34 на сто от хората са склонни да работят за повече пари, но без да бъдат осигурявани на реалната заплата. На въпрос как ще се отрази евентуално увеличаване на минималната работна заплата в страната, специалистите бяха категорични, че в условията на криза това ще бъде контрапродуктивно. Представители те на АИКБ обясниха, че според тях тази мярка ще доведе до увеличаване на сивия сектор. Причината е, че хората, които в момента работят на минимална възнаграждение директно ще отидат в неформалната икономика.


По статията работи: