НАЧАЛО » ������

Омбудсманът: Трябва национална програма за справяне с бездомните кучета

Зоополиция да следи за спазването на правата на животните, предлага общественият защитник

fb
3E news
fb
27-04-2011 04:29:09
fb

Омбудсманът Константин Пенчев предлага да се изработи национална програма за справяне с кризата с безстопанствените кучета, съобщи БТА. Общественият защитник смята, че трябва да се обособи и самостоятелна структура, която да бъде натоварена с контрола по прилагане на законодателството, свързано със защитата на правата на животните.

 

Според него добър вариант е създаването на "Зоополиция". Пенчев е на мнение, че в разработването на програмата трябва да се включат неправителствени организации и ясно да се разграничи отговорността между централна, местна власт и ветеринарни лекари, като се координират действията им.

 

Той настоява да се набележат ефикасни мерки за бързо овладяване на популацията на безстопанствените кучета - идентификация, регистрация, масова шокова кастрация и строг контрол на стопаните на домашни любимци. Той предлага обучителни програми за собствениците на кучета, стимулиране на кастрацията на животните, създаване на национална база данни за домашните и безстопанствените кучета.
 

Омбудсманът е изразил препоръките си за справяне с проблема с бездомните животни в специално становище, изпратено до министъра на земеделието и храните, изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, председателя на Българския ветеринарен съюз и изпълнителния директор на националното сдружение на общините, съобщиха от кабинета на обществения защитник.


По статията работи: