НАЧАЛО » ������

Силно "изпилена" цена предложи българо-австрийско сдружение за лот 2 на "Марица"

Управителният съвет на пътната агенция може да поиска допълнителна обосновка за ниската оферта

fb
3E news
fb
26-04-2011 01:27:03
fb

Българо-австрийското сдружение "Марица Хайуей", в което участват българската "Пътностроителна техника" и австрийската "Порр Техновал", предложи най-ниската цена за строителството на втория лот от магистрала "Марица", който свързва Димитровград с Хасково. Кандидатът даде оферта от 122,1 млн. лв. или 3,66 млн. лв. за километър. "Очевидно е, че тази цена е силно изпилена, но като министър няма да коментирам дали компанията ще се справи", обясни след отварянето на ценовите оферти регионалният министър Росен Плевнелиев. 

 

След отварянето на ценовите оферти предстои тръжната комисия да прегледа предложенията на кандидатите, а след това Управляващият орган по ОП "Транспорт" ще направи предварителен контрол на процедурата. "За да сме сигурни на 100%, Управителният съвет на пътната агенция може да поиска и одит на процедурата, каквато беше направена за лот 2 от магистрала "Тракия", обясни Плевнелиев.
В конкурса за избор на изпълнител за лот 2 Стара Загора-Нова Загора най-ниска оферта тогава предложи обединение "Магистрала Трейс". Тогава предложението на кандидата беше с 30% по-ниско от средната цена, дадена от всички останали компании. Според изискванията на Закона за обществени поръчки в такава разлика участникът с най-ниска оферта трябва да предостави допълнителна финансова обосновка как за тези пари ще успее качествено и в срок да изпълни възложената поръчка. 

 

Плевнелиев сравни днешното предложение за "Марица" с това на гръцката компания "Актор", която за изграждането на лот 3 (Нова Загора-Ямбол) от магистрала "Тракия" предложи 3,8 млн. лв. за километър. Плевенелиев допълни, че при проверката, която преди няколко дни са направили с премиера Бойко Борисов на "Тракия" са установили, че строителството върви нормално, а гръцката компания е с 2,5 месеца пред графика за изпълнение. "Справят се перфектно засега и не се притесняваме от несправяне със срока и излизане от бюджета", допълни още Плевнелиев. По коментира още, че с последния търг за лот 2 на "Марица" отново са били счупени няколко рекорда. Оферти за участие в него подадоха 14 участника, което отдавна не се е случвало в подобна процедура. От тях само 4 кандидата са били отстранени заради несъответствие на документите, а 10 ценови оферти са били отворени. "Тези данни показват, че строителните фирми стават все по-големи професионалисти и вече не допускат грешките, които в началото", обясни още Плевнелиев.


Между 3,66 и 5 млн. лв. за километър варираха днешните оферти, които бяха отворени в пътната агенция. Най-ниско предложение след българо-австрийското сдружение даде консорциумът между португалската "Лена" и българската "Иса 2000" – 127,5 млн. лв. На следващо място беше обединение "Марица 2", съставено от старозагорската Пи Ес Ай и хърватската конструктор, които дадоха оферта от 129,5 млн. лв. Италианската компания- Кооператива Муратория Чементиска – Чи Ем Чи Ди Равенна, която спечели лот 1 от "Марица", предложи 133 млн. лв, което е с няколко хиляди лева по-висока от офертата, с която спечели строителството на лот 1 от "Марица". В търга за изграждането на първата отсечка от магистралата компанията поиска 4,2 млн. лв. за километър или 133,1 млн. лв. Гръцката "Актор" поиска 134,7 млн. лв. за отсечката, а сдружение "Салваторе Матарезе – инж Клаудио Салини Гранди Лавори поиска 144 144 144 лв. Около 1 млн. лв. беше разликата между офертите на консорциумите "Марица 2" и "Рубау-Софстрой", които предложиха съответно 146 млн. лв. и 147,7 млн. лв. Консопрциумът "Марица – СК 13 – Алпине" даде оферта за строителството от 159,7 млн. лв., а най-скъпо предложи да строи гръцката "Терна", чиято оферта беше 171 млн. лв.

 

"Бюджетът, който имахме по ОП "Транспорт" за строителството на двата участъка беше 409 млн. лв., а след като са ясни вече цените става ясно, че ще спестим близо 150 млн. лв", похвали се Плевнелиев. Той допълни, че спестените 100 млн. лв. от магистрала "Тракия" са били пренасочени към строителството на столичното метро, а парите от "Марица" ще отидат най-вероятно за строителството на "най-голямата хапка" – магистрала "Струма".


По статията работи: