НАЧАЛО » ������

Кой в Германия иска удължаването на живота на ядрените реактори

Само пет провинции подкрепят канцлера Меркел

fb
3E news
fb
30-08-2010 02:21:14
fb

Канцлерът на Германия Ангела Меркел подкрепи удължаването на живота на ядрените реактори в Германия като според нея ще е разумно това да стане за още 10 или 15 години извън предвиденото.

 

Изявлението й последва седмици на спорове между операторите на АЕЦ, федералното правителство на Германия и правителствата на 16-те провинции по предлагания данък върху ядрената енергия, който би донесъл на бюджена 2.3 млрд. евро годишно.

 

Освен това от компаниите за комунални услуги се очаква да плащат данък, предназначен за финансиране на възобновяема енергия и да правят допълнителни инвестиции за мерки по сигурността, ако времето на живот на реакторите се удължи.

 

Правителството е разделено по новите си енергийни планове. Министърът на околната среда Норберт Рьотген иска да се ограничи приноса на ядрената енергия по-бързо и по-рязко, отколкото другите му колеги в консервативното правителство на християндемократите.

 

Близо 57% от германците се противопоставят на удължаването на реакторите, а 38% го одобряват, показват данни от месечното проучване на Politbarometer.

 

Само в пет от 16-те германски провинции има ядрени реактори и повечето от тях одобряват удължаването на живота им. Те са Баден-Вюртемберг, Бавария, Хесе, Саксония и Долна Саксония.

 

Девет провинции, сред които и някои, управлявани от ХДС, като Хамбург, Тюрингия и Саарланд – са за затварянето на АЕЦ и заплашват да съдят правителството, ако то се опита да прокара удължаването без одобрението на горната камара на парламента.

 

Управляващата партия на Меркел вече няма мнозинство в Бундесрата – втората камара на германския парламент, където са представени провинциите.
По статията работи: