НАЧАЛО » ������

"Бургас-Александруполис" с поредна отсрочка за екооценката

Инвеститорът има два месеца, за да преработи доклада в съответсвие с изискванията на МОСВ

fb
3E news
fb
30-03-2011 12:27:06
fb

Нефтопроводът "Бургас-Александруполис" получи още два месеца за изготвяне на Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС). Това стана ясно от изказването на министъра по околната среда и водите Нона Караджова след заседание на Министерския съвет във вторник.

"Мнението на експертите е, че докладът за оценка за съвместимост с целите на мрежата "Натура 2000" е допълнен с необходимата информация, за да продължи процесът на оценка на екологично въздействие върху зоните "Натура", но докладът по ОВОС не е  допълнен в съответствие с искането на министерството", заяви Караджова.

Тя отбеляза, че на практика докладът почти не е допълнен и няма информация, която да дава основание да се продължи процедурата по ОВОС.

Очакваме инвеститорът да си допълни доклада в съответствие с изискванията, за да продължат процедурите по обществено обсъждане, каза министърът и добави, че срокът това да стане е два месеца.


Първият доклад за въздействие върху околната среда беше внесен в МОСВ в края на миналата година. Според експертите на ведомството в нея е липсвала информация какво ще се случи при евентуален нефтен разлив в бургаския залив. В документа е нямало също така и информация за алтернативен вариант на предложението за претоварване на танкерите със суров петрол чрез бойове в морето. По тази причина той бе върнат за преработване. Вторият проект беше внесен в края на февруари.

 

Министър Караджова припомни, че положителна оценка на качеството на Доклада по оценка за съвместимост или по ОВОС не означава положително решение за реализация на проекта.


По статията работи: