НАЧАЛО » ������

Четири компании са кандидати за АЕЦ "Черна вода" в Румъния

Предполага се, че една от тях е фонд за реституирани имоти

fb
3E news
fb
11-03-2011 07:38:14
fb
Четири неназовани компании проявяват интерс да се присъединят към проекта за построяване на два реактора в румънската АЕЦ "Черна вода", съобщи румънският портал Wall-street.ro.

 

 

Румънският министър на икономиката Йон Аритон обяви, че четири компании са изпратили писма за намеренията, но не уточни кои са те, пише румънският източник.

 

 

Според Помпилиу Будулан, ръководител на компанията Nuclearelectrica, която е оператор на "Черна вода", в проекта искал да влезе фондът за реституиране на имоти Proprietatea.

 

 

През януари френската компания GDF Suez, испанската Iberdrola и германската RWE излязоха от проектната компания EnergoNuclear с аргумента, че икономическата и пазарната несигурност около проекта не са съвместими с размера на капиталите, които трябва да бъдат вложени в него.

 

 

Строителните разходи за нови реактори се прогнозират на около 4 млрд. евро. Друга компания, която участваше в EnergoNuclear – чешката CEZ, също се оттегли в края на 2010 г. и секонцентрира върху инвестиции в Чехия.

 

Румъния сега е собственик на 84.65% от EnergoNuclear чрез Nuclearelectrica, а другите акционери – италианската Enel и румънското поделение на Arcelor Mittal държат съответно 9.15% и 6.20%.

 

 

В случай, че се появят нови инвеститори румънската държава ще намали дела си в компанията на 40%, пише Wall-street.ro

 

 

Сега АЕЦ "Черна вода" има два реактора от 700 мегавата всеки, които произвеждат електричество, задоволяващо 18% от потреблението в Румъния. Проектираните два нови реактора ще са със същата мощност.


По статията работи: