НАЧАЛО » ������

Откриха над 100 мъртви делфина на плаж в Нова Зеландия

Учените предполагат, че болен член на стадото се е запътил към брега и останалите са го последвали

fb
3E news
fb
21-02-2011 09:11:28
fb
Повече от 100 черни делфина-гринди са умрели при масово засядане на плаж в Нова Зеландия, съобщава ABC news. Телата им са открити на югозападния бряг на Южния остров.

Говорител на Министерството за опазване на околната среда заяви, че няма шанс за 48-те оцелели морски бозайници и те трябва да бъдат умъртвени.

"Знаехме, че ще ни трябват 10-12 часа преди да започнем опит за връщането им обратно в открити води. Заради горещото и сухо време повечето от тях щяха да умрат преди това", заяви той.

Черните делфини стигат до шест метра дължина и са най-често срещаният вид във водите на Нова Зеландия. Масови засядания на морските животни възникват периодично на крайбрежната ивица на страната. По-рано този месец бяха открити 14 мъртви делфина в близост до туристическия град Нелсън. През януари други 24 умряха в северната част на страната.

Учените не са сигурни защо черните делфини са се озовали на брега, въпреки че предполагат, че това може да се случи, когато болен член на стадото се запъти към брега и другите го последват.
По статията работи: