НАЧАЛО » ������

Пазаруваме за учебната година в последния момент

От 100 до 300 лв. отделят родителите за своите ученици

fb
3E news
fb
24-08-2010 10:43:06
fb

 

Близо една трета от българите (31%) планират да похарчат суми над 300 лв. за ученически пособия, сочи международно проучване на онлайн платформата за сравняване на цени – Pazaruvaj.com, проведено в България, Унгария, Румъния, Турция и Португалия. Изследването, което изучава навиците при подготовка за учебната година ракрива, че една трета от пазаруващите предвиждат покупки на стойност между 100 и 200 лв., останалите очакват да направят още по-ниски разходи. Всеки втори от запитаните, които ще подготвят само един ученик от семейството за новата учебна година, планира да похарчи сума до 200 лв.

"Според проучването, бюджетът на семействата с двама ученика не надвишава бюджета на родителите с един ученик. Този парадокс може да се обясни с факта, че по-малките ученици в семейството често използват ученическите пособия, "наследени" от големите брат или сестра, и това спомага за намаляването на разходите", отбелязва Константин Михайлов, сайтов мениджър на Pazaruvaj.com.

В Румъния бюджетите са по-малки, повечето от хората харчат общо между 20 и 60 евро, докато в Турция, Унгария и Португалия се отделят много повече средства, над 150 евро за започване на училище.

Половината от анкетираните българи, включили се в проучването на Pazaruvaj.com, проведено с участие на повече от 2000 души, проверяват цените в Интернет преди да вземат решение за покупка, а 45% не биха оставили пазаруването за последния момент.

 

 

Не пилеем пари

 

 

При подготовката за началото на учебната година българите се стремят да са предвидливи и да пазаруват обмислено, стана ясно от проучването. Най-предпочитаната тактика е онлайн проучване на цените: 40 на сто от отговорилите проверяват редовно в Интернет за най-добрите предложения, преди да направят действително покупка.

Ние българите сме сравнително незаинтересовани от наближаващата учебна година: само 45% твърдят, че организират закупуването на училищни принадлежности между юни и август. Докато в Унгария 79% от хората отговарят, че планират да започнат нужните покупки още преди края на лятото, с което става ясно, че предварителната подготовка е на особена почит. Също толкова слабо като българите се вълнуват и румънците. Малко повече, 58 на сто от португалците, купуват пособията преди септември. Най-безгрижно изглежда летуват в Турция, където 76% от запитаните не планират подготовката за началото на новата учебна година по време на лятната отпуска и по-скоро отлагат покупката на училищните принадлежности за последния момент.

 

 

Препочитания за качество и сигурност

 

 

Проучването на лидера на пазара за сравнение на цени разкрива, че за всеки втори българин е важно да купи не само евтини неща, но и с добра трайност и качество. За четири от пет наши сънародници това е фактор от ключово значение при закупуване на компютър преди началото на учебната година. Освен цената и необходимото време за покупка повечето българите смятат за важно качеството на училищните принадлежности, екипировката за физическо, чантата, или компютъра,


По статията работи:

Георги Вулов