НАЧАЛО » ������

Авариите на столичното парно са заради недостатъчни инвестиции

Регулаторът ще увеличи двойно средствата за ремонти, което ще се отрази и в цените

fb
3E news
fb
25-01-2011 02:45:32
fb

 

 

Повишението на броя на авариите в "Топлофикация София" за последните шест години години се дължи на недостатъчни инвестиции в мрежата. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев след завършила проверка за причините за авариите в дружеството, цитиран от БТА.

 

През 2004 г. са били подменени 36 км от мрежата с пари от Световната банка, после ремонтите намаляват и през 2006 г. е сменен само един километър при нужна подмяна минимум на 20 км годишно, сочи проверката. Тогава са регистрирани 569 пробива, през следващите години те нарастват. През миналата година те са достигнали 732. Проверката е установила, че не са изпълнени инвестициите за миналата година. "Топлофикация София" е инвестирала около 3 млн. лв. при определена ремонтна програма от 3.9 млн. лв. Семерджиев допуска, че компанията може да е спестила средства от по-евтини материали, но да е изпълнила програмата.

 

"Увеличението на авариите е закономерна тенденция, свързана с по-малкото инвестиции на топлофикацията в мрежата, коментира Семерджиев. През годините регулаторната комисия намаляваше средствата за инвестиции и ремонти, за да задържа по-ниски и социално поносими цените на парното независимо от възраженията на ръководството на дружеството за недостатъчни инвестиции.

 

"Двойно ще бъдат увеличени одобрените от ДКЕВР разходи заради повишената аварийност, обеща председателят на регулаторната комисия. Това увеличение ще рефлектира в цените, които регулаторът ще определи през юли. Тогава може да  се очаква по-голямо повишение заради инвестиционната програма.

 

 

Новите инвестициите ще бъдат одобрени още с бизплана на дружеството, който трябва да бъде внесено до края на януари.

 

 

Пред БНР изпълнителният директор на "Топлофикация София" Стоян Цветанов съобщи, че с 29.4% ще са по-високи декемврийските сметки на столичани в сравнение с ноемврийските. Той заяви, че намалението на цената на парното с 5% от януари ще бъде усетено в сметките още повече, че времето е по-топло от декември. Така че ако не се зададат някакви рекордни студове до края на януари, определено сметките трябва да са по-ниски", смята той.

 

Председателят на ДКЕВР каза, че до този момент в комисията не са постъпвали жалби срещу по-високите сметки през декември, но е получил устни от свои приятели. "Смятам, че до абонатните станции всичко е изрядно. Проблемът идва от дяловото разпределение в повечето случаи", каза Семерджиев. Той допълни, че е въпрос на разбирателство между съседите в даден блок да не се стига до толкова високи сметки.


По статията работи: