НАЧАЛО » ������

Сеул пуска първата електрическа автобусна линия

До 2020 половината от автобусите в града ще бъдат електрически

fb
3E news
fb
30-12-2010 02:49:40
fb

Градската управа на южнокорейската столица Сеул обяви, че е пуснала първата в света изцяло електрическа автобусна линия, пише сайтът Inhabitat.

 
Тя е създадена с партньорството на южнокорейските концерни "Хюндай" и "Ханкук Файбър". Автобусите са проектирани да бъдат изключително ефективни – всеки от тях може да измине 84 км с едно зареждане и развива максимална скорост от около 100 км / час. Литиево-йонните батерии на возилото се зареждат напълно за по-малко от 30 минути. Регенеративната спирачна система на машината пък позволява кинетичната енергия, получена при движение по нанадолнище, да се рециклира.

 
Автобусите са изработени по възможно най-екологичния начин. Вместо метални плочи, за направата им са използвани композити на въглеродна основа, което значително намалява теглото и подсилва здравината им.

 
Това е първата стъпка от електрификацията на градския транспорт в Сеул. Наскоро управата на южнокорейската столица обяви, че до 2020 г. половината от автобусите в града ще бъдат електрически. Мащабният проект предвижда до края на десетилетието да има общо 120 000 електрически возила в Сеул, които да включват 50% от колите на градския транспорт, 10% от седаните и 1% от камионите и вановете в града.


Все повече градове по света въвеждат програми за развитие на "зеления" градски транспорт. През изминалата година на много места, главно във Великобритания и САЩ, бяха пуснати експериментални линии на електрически автобуси.


По статията работи: