НАЧАЛО » ������

Peugeot цели да се превърне в лидер сред производителите на еко автомоболи

Никел-цинк заменят досегашните 12-волтови оловно-цинкови батерии в старт-стоп системата на Peugeot

fb
3E news
fb
02-08-2013 03:55:00
fb

Френските автомобилни производители от групата PSA (Peugeot Citroen Automobiles) ще заменят с NiZn досегашните 12-волтови оловно-цинкови батерии в старт-стоп системата на хибридните си автомобили. Това пише в онлайн исданието Greencarreports. Френската компания е сред водещите в употребата на хибридни автомобилни технологии, като разчупва тенденцията, че най-модерните иновации в сектора трябва по презумпция да идват от Япония или САЩ.


Групата PSA успя да привлече голямо внимание със своята хибридно-въздушна технология. От компанията вече търсят начини да подобрят батериите в микро-хибридните "старт-стоп" системи с цел да постигнат по-голяма икономия на гориво. За целта PSA са сключили договор с един от водещите разработчици на автомобилни никел-цинкови батерии – PowerGenix. 


Тясното сътрудничество предвижда редица тестове с цел да бъдат проверени няколко аспекта за подобряването на ефективността, включително олекотяване и подобряване на експлоатационния срок за използването им в "старт-стоп" системите. Ще бъде работено и върху оразмеряването на батериите, прогнозирането на разходите, оценка и анализ на безопасността. Тестовете ще бъдат провеждани при екстремни температурни условия. След приклччване на уговорения срок се очаква NiZn батериите да бъдат напълно пригодни за Peugeot и готогви за успешно интегриране в превозните средства.


"Компаията PSA е поела ангажимент за намаляване на вредните въздействия на нашите превозни средства върху екологичната система", казва Бернард Саут, мениджър в PSA. Той допълва, че компанията твърдо поддържа тази позиция и цели да се первърне в лидер сред производителите на еко автомобили. Според него NiZn батериите имат потенциала да заменят досегашните оловно-кисели, "като по това ще доведе и до редуциране на СО2 емисиите от нашите "старт-стоп" автомобили".


"Peugeot  демонстрират впечатляващо желание да работят в посока намаляване на емисиите, като използват иновационни технологии", споделя Салил Саймън, директор в PowerGenix. Той споделят още, че очаква с нетърпение следващите няколко месеца на съвместна работа, през които ще се работи по адаптирането и интегрирането на техните NiZn батерии в автомобилите на френската компания. Моментът според него е ключов и много обещаващ за успешното внедряване на новите батерии в развиващия се пазар на старт-стоп технологията.
Оловно-киселите батерии, които се употребяват масово в момента, са евтини, лесно достъпни и относително безопасни. В сравнение с тях обаче, NiZn батериите имат по-висока енергийна плътност и по-високи капацитети на зареждане, обясняват от PowerGenix.


"Старт-стоп" системата е технология, която позволява да се изключва двигателят на автомобила, когато предаването е в неутрална позиция, и да се включва повторно, когато шофьорът натисне съединителя или вдигне крака си от спирачката.Това е способ, благодарение на който по много по ефективен и ефикасен начин се оптимизира разхода на гориво. Направените до този момент изчисления сочат, че "старт-стоп" технологията подобрява ефективността с 5 до 8 насто, като се очаква следващото поколение системи да постигнат икономии от 12-15%.


Peugeot и Citroen са едни от първите производители, които въвеждат иновативната технология, която в последствие бързо бива възприета и от останалите компании. ""Прогнозата е, че около 70% от новите автомобили към 2017 г. ще използват "старт-стоп" технология под някаква форма.
По статията работи:

Галина Александрова