НАЧАЛО » ������

Търгът за инвеститор на новата АЕЦ в Литва се провали

Държавата ще запази 34% дял в централата, Латвия и Естония с интерес да участват

fb
3E news
fb
10-12-2010 10:23:26
fb


Търгът за стратегически инвеститор в новата АЕЦ"Висагинас" в Литва се провали, съобщи world nuclear news. Министерство на енергетиката на Литва обяви, че Korea Electric Power Corporation (Kepco), която е един от кандидатите е оттегли офертата си. Новата централа трябва да с два големи реактора и да осигури 3600 Мвт след затваряне на АЕЦ"Игналина" преди година. Тази мощност ще е в състояние да задоволи вътрешното потребление в страната.

 Заместник-министърът на енергетиката Ромас Швядас заяви, че преговорите с продължат, без да уточнява с кого. Той обясни, че има интерес към проекта.През миналата година Литва обяви, че ще търси опитен инвеститор или инвеститори с дългодишен опит в изграждане на нови мощности и експлоатация на централи. Пет компании не изпълниха условията на търга. Две оферти бяха подадени. Зам. министърът обясни, че един от кандидатите не отговаря на изискванията. Впоследствие корейската компания обяви, че се оттегля.

Литва иска да запази 34% в новата централа и да привлече голям инвеститор в нея.

"Проектната компания оценява напредъка по проекта и в консултации с регионалните партньори и Европейската комисия ще продължи развитието му", каза зам.министърът пред изданието. Той обясни, че Латвия и Естония са заявили желание да инвестират заедно до намиране на пълно финансиране за новата централа.

На 26 февруари 2006 г. министрите на Литва, Латвия и Естония подписаха комюнике, с което призовават своите държавни електрически компании да инвестират в проектирането и строителството на нова АЕЦ.

АЕц"Игналина" имаше два реактора с графитен забавител РБМК-1500. Те са от същия тип като авариралият в Чернобилската АЕЦ реактор. Поради сходството им с Чернобилските, ЕС наложи като условие пред Литва затварянето на централата. Реакторите работеха с намалена мощност от 1360 MW всеки и задоволяваха 70% нуждите на страната от електроенергия.

След като през 1999 г., Литва реши да затвори централата, започна дискусия по строителството на нова АЕЦ. На 28 юни парламентът на Литва гласува закон за строителството на нова АЕЦ. Електрическите оператори на Литва, Латвия, Естония и Полша подписаха споразумение за проучване и проектиране на нова АЕЦ Висагинас близо до едноименния град. Въпросът за финансирането на проекта, който трябва да бъде завършен през 2018-2020 г., все още стои на дневен ред.По статията работи: