НАЧАЛО » ������

България е заплашена със съд от Брюксел заради прашните градове

Екоминистерството се надява общините да се справят с проблема, докато трае наказателната процедура

fb
3E news
fb
28-11-2010 04:16:47
fb

Европейската комисия може да съди България заради това, че над 30 големи града в страната са с превишени нива за съдържание на фини прахови частици във въздуха. Това заяви пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

 

Комисията вече откри наказателна процедура срещу България. Сред засегнатите градове е и Гълъбово, където работи"Брикел", собственост на Христо Ковачки. За да избегнат наказанията засегнатите общини трябва до края на март 2011 г. да изготвят актуализирани програми за постигане на нормите на ЕС за съдържание на фини прахови частици в атмосферния въздух.

"България може да поиска удължаване на срока за постигане на съответствие с изискванията до 11 юни 2011 г., обясни шефът на Дирекция "Опазване чистотата на въздуха" Иван Ангелов.

 

През лятото на много места запрашеността е в резултат на битовата прах по улиците и калта, които идват от строежите, заяви Нона Караджова. Една от основните причини за повишеното ниво на този замърсител във въздуха е неспазването на правилата от страна на строителите. Масово не се слагат защитните фини мрежи, които пречат на праха да се разпространява по време на строителството и не се мият гумите на камионите, допълни тя. Министър Караджова заяви още, че главната роля за поддържане на хигиената в градовете е на общините, както и че гражданите трябва да изискват от кметовете по-стриктен контрол на строежите.

 

По-трудно е да се реши проблемът през зимата, когато хората масово се отопляват с брикети и дърва, при чието изгаряне се отделят фини прахови частици. Необходима е смяна на самата система на отопление, а за това се иска време, средства, проучвания и планиране, заяви Нона Караджова. Тя подчерта, че правителството подготвя програма със стимули за използване на екобрикети и за развитие на газификацията в страната.

 

В края на септември Европейската комисия стартира процедура за нарушаване на общностното право срещу България за наднормените нива на фини прахови частици, регистрирани през 2007 и 2008 година. Според Ангелов в същото положение са 20 от 27-те страни членки на Европейския съюз. От екоминистерството се надяват ,докато траят дългите административни процедури общините да вземат мерки за справяне с проблема.


По статията работи: