НАЧАЛО » ������

Барак Обама склони да се удължат данъчните облекчения за най-богатите

Президентът на САЩ отстъпи пред републиканците, което може да струва на бюджета над 501 млрд. долара

fb
3E news
fb
07-12-2010 09:14:53
fb

Президентът на САЩ Барак Обама склони да бъде удължен с още две години срокът за данъчните облекчения за богатите семейства, като отстъпи пред искането на републиканците, които след междинните избори заеха силни позиции в Конгреса, предаде Reuters. След срещата си с лидера на демократите в Белия дом президентът обяви, че е постигнато "рамково споразумение" с републиканците, според което от данъчните облекчения, въведени от Джордж Буш – младши, ще се възползват не само най-богатите американски семейства, но и тези от средната класа, за което пък са настоявали демократите.

 

Очаква се предварителният план за удължаване на срока и разширяване на обхвата на облекченията да срещне съпротивата на някои либерални демократи, които не харесват, че президентът е отстъпил пред "слоновете", без да получи нищо в замяна. Мнозинството от демократите настояваха да се удължи срокът на данъчните облекчения само за семейства, чиито годишни доходи не превишават 200 000 долара на година, докато републиканците обещаха още преди частичните избори, че ще дадат отсрочка на облекченията и за по-заможни семейства.

 

Проектозаконът, който както се очаква, ще продължи преференциалните данъчни ставки върху дивидентите и печалбата, предвижда намаляване на осигуровките с 2% и удължаване на срока на обезщетенията за безработица до 13 месеца, което със сигурност ще умилостиви повечето демократи.

 

Обама отстъпи на републиканците и като се съгласи на тяхното искане да бъде намален федералният имуществен данък, като максималното му ставка да не е повече от 35%.

"Ние не може да си играем на политика, когато американците очакват от нас бързи решения на техните проблеми. Аз съм сигурен, че в крайна сметка Конгресът ще приеме най-правилното решение", каза президентът на САЩ пред журналисти. Той призна, че е отстъпил пред републиканците, за да се постигне бързо споразумение преди парламентарната ваканция. В противен случай средната класа ще трябва да плати по-високи данъци, ако законът не бъде приет до 31 декември тази година.

 

"Не се съмнявам, че всеки ще намери в това компромисно споразумение онова, което на него му харесва. На мен не ми харесва, че се продължава данъчното облекчение за най-богатите жители на Америка и за най-скъпата собственост. Но срокът на тези облекчения изтича след две години", подчерта Барак Обама.

 

Удължаването на срока на данъчните облекчения може да струва на американския бюджет до 501 млрд. долара, когато президентът трябва да намали бюджетния дефицит, който достигна почти космическата сума от  1,3 трлн. долара.
По статията работи:

Георги Вулов