НАЧАЛО » ������

Дефектиралото оборудване на шести блок работи пет години

Сергей Новиков, официален представител на Росатом пред телевизия ТВ+

fb
3E news
fb
27-10-2010 08:13:21
fb

По време на плановия ремонт в АЕЦ Козлодуй металографската експертиза установи т.н. микропукнатини в тръбите на сервоприводите на системата за сигурност. Това е извън реактора и няма контакт с радиоактивен материал. Севроприводите, на които бяха открити пукнатините, работят три години след гаранционния срок. Те имат гаранция 2 години, а работят 5.

 

Ремонтните бригади са си свършили много добре работата като са открили проблема. Дефекти са намерени на 31 тръби,  но е взето решение да се смени целия комплект -  общо 61 тръба. Всичко се разви много бързо, защото доставчикът, компания ОАО ОКБ "Гидропресс", имаше такива тръби на склад. Те бяха произведени за друга станция. В Русия в момента се оборудват 10 енергоблока и заради това "Гидропресс" успя да прояви гъвкавост.

 

Не знам друга компания освен "Росатом", която може да си позволи такава гъвкавост, защото никоя друга не оборудва толкова много блокове. Ако не беше това, производството на тези тръби за сигурност би отнело 6 до 8 месеца. Сегашната спешна доставка ще позволи на България да икономиса от 250 до 330 милиона лева. Сметката е проста – един ден престой на блока на Козлодуй струва 1 милион и 400 хиляди лева.

България ще си спести сега тези загуби, защото Русия успя да осигури бърза доставка. Допълнително бяха оформени бързо всички документи. Лиценза за износ, който обикновено се прави в едномесечен срок, бе оформен за денонощие. Това стана след намеса на генералния директор на Росатом сергей Кириенко. А и след като българският премиер Бойко Борисов повдигна този въпрос при вчерашния си разговор с Владимир Путин, руският премиер се разпореди всичко да бъде направено в най-кратки срокове.

 

Бе решено да не се използва автомобилен транспорт, което би отнело няколко дни, а доставката да бъде изпратена със самолет. По оценка на специалистите, при спокойна работа, за монтаж на сервоприводите  ще е необходима седмица. Това ще даде възможност на АЕЦ Козлодуй дори да спази срока на плановия ремонт на 6 блок, предвиден да приключи в началото на ноември


По статията работи: