НАЧАЛО » ������

Премиерът се похвали със спестените 26 млн. лв. от "Цанков камък"

fb
3E news
fb
22-10-2010 03:35:17
fb

 

 

 

Националната електрическа компания ще спести 26 млн. лв,които трябваше да плати на австрийската компания "Алпине бау", изпълнител на строителството на хидровъзел"Цанков камък". Това обяви премиерът Бойко Борисов при посещението си на обекта заедно с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА.

 

 

В четвъртък Националната електрическа компания и "Алпине" подписаха споразумение по проекта.То предвижда НЕК да плати само 16 млн.евро. т.н. ескалационна надбавка на "Алпине" вместо 26 млн.евро. Надбавката се заплаща за натрупаната инфлация и оскъпяването на строителството и е част от всеки голям проект. Тя няма да се дължи, а лихвите ще бъдат разсрочени до май.

 

Изпълнителят се е съгласил да неустойката за закъснението да бъде увеличена от 3 на 10% от цената на проекта. Строителството ще приключи до края на декември тази година вместо до май следващата година. Освен това "Алпине" ще инвестира 1.5 млн. лв. в строителството на пътя от Девин до Осиково и няма да плаща месечно по 1 млн. лв. лихви.

 

В споразумението е фиксирана крайна цена на строителството 379 млн. евро. Първоначалната бе 280 млн. евро, но "Алпине"поиска увеличение заради неточните геоложки проучвания, които наложиха промени в проекта.Цялата стойност на проекта според министър Трайчо Трайков е 476 млн.евр.

В документа е фиксирана крайната сума, за която изпълнителят "Алпине Бау" ще осъществи този проект - "379 милиона евро и нито стотинка повече", заявява изпълнителният директор на електрическата компания Красимир Първанов. Договорено е строителството на обекта да приключи до 31 декември, а до май идната година да се разсрочи плащането без лихви на сумите до края на проекта в размер на 68 милиона евро.

 

Бойко Борисов смята, че "Цанков камък" е атракция,"защото няма такъв случай в Европа да бетонираш планината". Стези 200 хил. куб. м, с които е бетонирана планината, можеше да имаме магистрала София-Бургас от бетон, допълни министър-председателят.


По статията работи: