НАЧАЛО » ������

Евродепутатите търсят нови източници за финансиране

За пръв път ЕП определя целия бюджет на ЕС

fb
3E news
fb
16-10-2010 05:06:12
fb

 

Депутатите от ЕП смята да призоват за повече инвестиции в областта на изследванията, иновациите, образованието и енергетиката, като се очаква в сряда да гласуват рестриктивен по отношение на разходите бюджет. За първи път те не предлагат значителни увеличения в общия размер на бюджета от €130.14 млрд. в плащания и €142.65 млрд. в ангажименти на ЕС. Те искат и начало на разговори относно настоящата дългосрочна бюджетна рамка и намирането на нови източници на финансиране.

Предвид проблемите на много държави членки с националните бюджети, депутатите от парламентарната комисия по бюджети се въздържаха от увеличаване на общия размер на бюджета за ЕС спрямо първоначалното предложение на Европейската комисия. За първи път от 20 години те одобриха предложения бюджет в рамките на дългосрочната финансова рамка.

Парламентарната комисия по бюджети предлага бюджет в размер на 130.14 милиарда евро в плащания и €142.65 милиарда в ангажименти, в сравнение с предложените от ЕК съответно 130.14 и 142.57 милиарда. Съветът на министрите иска да намали тези числа до 126.53 и 141.78 милиарда евро.

 Тази година за първи път ЕП има пълна дума върху целия бюджет на ЕС, включително земеделските разходи, съгласно новите правила на Лисабонския договор. Трябва да бъде осигурено финансиране за европейската дипломатическа служба, като депутатите искат и увеличено финансиране за конкурентоспособността, за да се подпомогне излизането на ЕС от кризата.

 

Нови източници на финансиране

 

Парламентарната комисия иска да бъдат започнати преговори относно нови бюджетни източници, включително прехвърлянето на неусвоените средства към следващите бюджети, вместо да бъдат връщани на държавите членки. Идеята е разговорите да започнат още през тази година за бюджетите след 2011 г. Депутатите настояват също да бъдат преразгледани настоящите финансови перспективи, на базата на средносрочния преглед, който Комисията трябва да представи на 19 октомври.


По статията работи:

Admin Admin