НАЧАЛО » ������

Двама министри на транспорта проверяват строежа на "Дунав мост 2"

Александър Цветков и румънската му колежка Анка Боаджиу ще проверяват защо се бави проектът

fb
3E news
fb
07-10-2010 11:30:02
fb

Транспортният министър Александър Цветков и румънският му колега Анка Боаджиу ще посетят строителните дейности на "Дунав мост" 2 при Видин и Калафат. Двамата ще се срещнат на граничния пункт на ферибота, след което ще посетят производствената база на строителя и строителната площадка на моста, съобщиха от транспортното министерство.

 

Очаква се двамата министри да огледат и прилежащата инфраструктура от румънска страна. Строителството на моста се финансира по програма ИСПА, която изтича в края на тази година. България обаче получи принципното съгласие на Европейската комисия изпълнението на проекта да бъде удължено до 2011 година, а само довършителни работи да се извършват през 2012 г.

 

Преди две седмици пред парламентарната комисия за регионално развитие заместник-министърът на транспорта Ивайло Московски предупреди, че строителят на Дунав мост две - испанската компания FCC, е поискала почти двойно оскъпяване на проекта. Испанците имат претенции за допълнителни 90 млн. евро върху сключения за 100 млн. евро договор за строежа на втория мост над Дунав. Компанията иска да се оттегли от обекта

 

Испанската компания е заплашила, че ще напусне обекта, ако не се удовлетвори искането й и така, според Московски, извивала ръцете на българската страна. Предвидените по договор неустойки, които FCC ще плати на България, в случай че реши да излезе от проекта, са в размер на 10 млн. евро.

 

В деня, когато Московски обясняваше за проблемите около моста в парламента, ръководителят на проекта Симеон Евтимов в интервю за столичен ежедневник обясни, че работата в момента е на етап изграждане на междинните опори в плавателната част на реката, строителство на устоя на моста на румънския бряг и монтаж на елементите от мостовото платно в неплавателната част. Грубите изчисления на Евтимов показвали, че са изпълнени около 55% от всичките дейности по изграждането на моста.

 

Преди това в края на август, след като инспекция във Видин направи и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, стана ясно, че строителството на Дунав мост 2 трябва да бъде завършена в края на 2011 г. За следващата 2012 година Еврокомисията допуска само довършителни работи. Тогава Дончев успокои, че ако се стигне до дофинансиране на проекта, имало известен резерв европейски пари, тъй като в тръжната процедура е постигната по-ниска цена от определения бюджет.

 

Очаквайте подробности!


По статията работи:

Георги Вулов