НАЧАЛО » ������

"Газпром" гарантира кредит от 50 милиарда рубли на братя Ротенберг

fb
3E news
fb
06-10-2010 04:44:31
fb

 

"Газпром" потвърди чрез своя представител Сергей Куприянов, че е отпуснал кредит от 50 милиарда рубли на търговското предприятие "Северен европейски тръбен проект" /СЕТП/ за доставка на тръби. "Обемът и темповете на строеж на ред проекти на "Газпром" сега са твърде големи. Подобна схема на финансиране се оказа привлекателна за всички участници", поясни той.

 

Според генералния директор на СЕТП   Александър Муратов кредитът е до 1 юли 2011 г., а годишната лихва е 7.38%. Той е за доставката на 600 000 тона тръби. Кредитната линия е в "Газпромбанк". Както уточнява вестник "Ведомости", руският монополист досега не е отпускал подобен кредит в Русия, ако не се броят Blue Stream и Nord Stream.  Тръбите трябваше да бъдат купени още през 2008-2009 г. за три големи проекта, свързани с Nord Stream и транспорта на газ от Ямал. Но попречи кризата.

 

СЕТП е един от най-големите доставчици. Създаден е през 2005 г. През 2007 доходите му достигнаха 20 милиарда рубли, а печалбата – 153 милиона рубли.  Финансовата 2009 беше изключително сложна за "Газпром" и той втвърди правилата за работа с доставчиците и подизпълнителите като избягваше авансите и предплащането. СЕТП безуспешно поиска кредит от 5 милиарда рубли, но му бе отказано.

 

През пролетта на тази година стана известно, че Борис Ротенберг е купил контролния му пакет, който поделил с брат си Аркадий. 53-годишният Борис Ротенберг е отколешен познат на премиера Владимир Путин около клуба по джудо. Той доставя за "Газпром" тръби още от 2003 година, когато е младши партньор на концерна в компанията "Газтагед", през която преминаваха покупките, с оборот около 1 милиард долара. След това Ротенберг създава търговските компании "Тръбна промишленост" и "Тръбен металопрокат". Доходите им през 2009 г. надхвърлят 35 милиарда рубли.


По статията работи: