НАЧАЛО » ������

Петролните компании чакат стабилизация на обстановката, за да се завърнат в Либия

Италианската Ени се опитва да вземе преднина

fb
3E news
fb
23-08-2011 07:34:59
fb

Петролните компании в Либия, където бунтовници влязоха в Триполи в опит да сложат край на 42 годишното управление на Муамар Кадафи заявяват, че е още много рано да разглеждат възможностите за възстановяване на производството от находищата, където работа беше спряна, съобщи Bloomberg Businessweek.

 

 

Либия, която е най-крупният притежател на петролни запаси в Африка, произвеждаше половин милион барела дневно до гражданската война, която избухна през февруари тази година. Италианската компания Ени, руската Газпром и други петролни компании спряха работа на нефтените и газови находища и евакуираха персонала си. Производството на петрол в страната спадна с повече от 90%.

 

 

Ени заяви, че ще е необходима година, за да върне находищата към пълноценнен добив."Краят на конфликта е много позитивен за нефтените компании", коментира председателят на борда на компанията Джузепе Реки. Компанията не е загрижена затова, че новото либийско правителство може да промени условията на договорите, защото те са защитени от международното право, обясни той. Италианският външен министър Франко Фратини заяви, че "Ени" ще има водеща роля в икономиката на Либия след Кадафи. "Нефтените съоръжения са правени от италианци...и затова е ясно, че "Ени" ще бъде номер едно в бъдеще", каза Фратини пред телевизия Раи.

 

 

Очаква се, че другите водещи играчи ще са Катарската национална петролна компания и "Витол" (Vitol), които възнамеряват да се конкурират с установени компании от Европа и САЩ, предаде Ройтерс.

 

 

Франко Фратини каза, че представители на "Ени" са пристигнали, за да подготвят рестартирането на нефтените съоръжения в източната част на страната, независимо от ожесточените боеве между бунтовниците и правителствените сили в столицата Триполи, намираща се в западната част на Либия.

"Важно е да започне стабилизация на политическата обстановка, да се установи легитимно ръководство и да бъде назначени министри", каза представителят на Газпром Интернешънъл Иван Гоголев. Руската компания има два блока, който проучва в Либия и е партньор в разработвани находища. Компания Винтерсхал, поделение на германския производител BASF SE беше сред компаниите, които през февруари прекратиха дейността си в Либия. Тя притежава в страната концесии заедно с Газпром и добива до 100 хил. барела на денонощие. "На този етап е много рано да се прогнозира, кога и при какви условия ще започне производството", смята представителят на компанията Щефан Лейниг. Той допълни, че производството може да бъде възобновено до няколко седмици в зависимост от състоянието на обектите и нивото на безопасност. ОMV също през февруари беше принудена да прекрати добива от находището Шатейра."Ние наблюдаваме развитието на събитията в Либия", коментира представителят на OMV Свен Пусвалд . Няма никакви контакти с бунтовниците, обясни той. Представителите на Repsol и Total заявиха, че компаниите следят събитията, за да определят кога могат да започнат работата. Представителката на ВР Шийла Уилямс заяви, компанията няма да върне служителите си в Либия, докато вълненията продължават.


По статията работи: