НАЧАЛО » ������

Надзорът на магистрала "Люлин" взима още над 200 хил. лв.

За тези пари френско-британският консорциум "Луис Бергер- Мот Макдоналд" трябва да извърши някои допълнителни дейности, както и да изготви технически паспорт на обекта

fb
3E news
fb
19-04-2011 04:28:09
fb

Над 200 хиляди лева още ще вземе строителният надзор на магистрала "Люлин" - консорциум "Луис Бергер- Мот Макдоналд".Над 100 хиляди лв. ще вземе компанията за довършителните дейности, които трябва да бъдат изпълнени по трасето до средата на май, а останалите пари ще бъдат за изготвянето на технически паспорт на обекта. Това става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки, където са публикувани две процедури за възлагане на обществена поръчка по реда на наредбата за малките обществени поръчки от агенция "Пътна инфраструктура", а покани за тях са изпратени до консорциума "Луис Бергер- Мот Макдоналд". 

 

"Поръчка беше обявена, защото има допълнителни дейности, които трябва да бъдат извършени от строителния надзор по магистралата преди изтичането на срока", обясни пред 3Е Лазар Лазаров, члена на Управителния съвет на пътната агенция.
В мотивите за избора на тази поръчка обаче е посочено, че това се прави, защото срокът на същинския договор за надзор изтича и това от своя страна прави невъзможно приключването на строителството на магистралата. По график "Люлин" трябва да бъде завършена до 15 май тази година и ако изпълнителят на строителните дейности - турският консорциум "Мапа – Дженгиз", не спази тези изисквания, ще дължи неустойка от 14 млн. лв. заради закъснение.

 

С втората поръчка на пътната агенция на строителния надзор се възлага изработването на технически паспорт на обекта. Този път мотивът е, че това се налага, защото в първоначалния договор с консорциума "не е предвидено задължението за изготвяне на технически паспорт". В  Закона за устройство на територията пък е записано, че този документ се изготвя от лицето, упражняващо строителен надзор. И за тази поръчка "Луис Бергер- Мот Макдоналд" ще получи 100 хиляди лв. без ДДС. "Процедурата за избор на строителен надзор все пак е проведена през 2005 г. и затова не е записано това изискване", уточни Лазаров.

 

Френско-британският спечели търга за строителен надзор на магистрала "Люлин" през 2006 г. като предложи да извършва супервизията на обекта за 4,435 млн. евро при 7,5 млн. евро предвидени за тази дейност. През август 2010 г. по време на една от посещенията си на магистрала "Люлин" премиерът Бойко Борисов обясни, че консултанта по проекта е прибрал 12 млн. лв., а не е свършил работа за един лев. "Този консултант не знам какво точно е консултирал и как е консултирал, но има места, където мостовете са на 6 – 7 метра височина. Спокойно е можело това да се избегне и да се похарчат доста по-малко пари", коментира тогава министър-председателят.
Около 83 млн. лв. допълнително бяха отпуснати от бюджета за строителството на "Люлин" през миналата година, което оскъпи крайната цена на обекта до 370 млн. лв. В крайна сметка обаче се оказа, че парите, отпуснати допълнително са доста по-малко от това, което е поискал турският консорциум "Мапа – Дженгиз", за да завърши магистралата. Още 6 млн. лв. отпусна през март правителството за изграждане на осветление на пътните възли на магистралата при Околовръстния път, при Мало Бучино и Даскалово, както и за укрепването на появилото се свлачище близо до пътя.
"Строителите в момента много сериозно работят на магистралата по довършителните работи, за да "Люлин" да бъде завършена в договорения срок – 15 май", допълни още Лазаров. По отношение на активизиралото се в началото на годината свлачище в близост до магистралата, той обясни, че участъкът там се укрепва по специална технология и най-вероятно до пускането в експлоатация на магистралата ще бъде завършено.


По статията работи: