НАЧАЛО » ������

Япония възстанови електрозахравнването и охлаждането на вода на АЕЦ "Фукушима 1"

Трус от 7 степен отново разтърси страната

fb
3E news
fb
11-04-2011 11:46:07
fb

 

Японските специалисти възстановиха електроснадбяването и подаването на охладена вода на трите блока на авариралата АЕЦ"Фукушима 1", временно прекъснати от земетресението с магнитут 7.1 в понеделник, съобщиха представители на оператора ТЕПКО, цитирани от РИА Новости. Пред японската телевизия NHK представителите на оператора заявиха, че след труса няма опасност за безопасността на централата. Няма промяна в нивото на радиационния фон около централата.

 

 

По-рано на Агенцията за ядрена безопасност заявиха, че специалистите не са регистрирали нередности в работата на японските централи след земетресението. Не са отбелязани промени в ситуацията на разположението не далеч от земетресението АЕЦ"Токай", "Онагава" и "Касивадзаки Карива".

 

 

Японските медии съобщиха днес, че след земетресението са били евакуирани сътрудници на АЕЦ"Фукушима 1" и намиращата се на 12 километра от нея АЕЦ"Фукушима 2". Причините за евакуацията не се посочват.

 

 

В понеделник трус от 7.1 степен разтърси североизточната част на Япония в района на остров Хоншу. Епицентърът се намира на 23 километра югозападно от град Иваки и 164 километра североизточно от Токио. Отменено е предупреждението за опасност от цунами, обявено в крайбрежните райони на префектурите Фукушима, Ибараки, Тиба и Мияги. По някои данни приливна вълна от около 1 метър е достигнала крайбрежието на префектура Ибараки. В няма райони на Япония е спрян транспорта.


По статията работи: