НАЧАЛО » ������

Върховният съд на Холандия даде право на акционерите на ЮКОС да се разпореждат със сметките на компанията

Предстои топ мениджърите да получат 1.2 млрд. долара

fb
3E news
fb
11-01-2011 10:50:07
fb

Акционерите на ЮКОС получиха правото да се разпореждат със сметките на компанията, които бяха замразени преди три години. Това решение бе взето от Върховния съд на Холандия. Европейски съд застава за пореден път на страната на бившите топ мениджъри на ЮКОС, като по този начин не признава фалита на руската петролна компания.

 

 

Върховният съд на Холандия призна ЮКОС за законен получател на средства в размер на 1.2 млрд. долара, спечелени от продажбата на нефтопреработвателния завод в Литва Mazeikiu Nafta и на словашката тръбопроводна компания Transpetrol. На ЮКОС Интернешънъл "не е забранено да се разпореждат с активите си", се казва в решението на съда.

 

 

Yukos Int. е част от структура, управлявана от бивши ръководители на ЮКОС и от независими лица, поясни Барбара Ромура-Шемтема, юрист на компанията NautaDutilh, която представлява интересите на Yukos Int. Целта на структурата е да гарантира на бившите акционери на ЮКОС да си получат принадлежащите им активи.

 

 

Според бившия финансов директор на компанията Брус Мизамор "решението на съда е още една крачка към окончателното разрешаване на спора за неправомерните претенции за собственост, издигнати от "Промнефтьстрой". Разпределянето на въпросните 1.2 млрд. долара обаче няма да бъде направено докато има нерешени въпроси между Yukos Finance и "Промнефтьстрой".

 

 

Съдебните спорове около средствата, получени от продажби на активите на ЮКОС в Литва и Словакия, започнаха през 2007 г. За законен получател на печалбата се обяви компания "Промнефтьстрой".

 

 

По време на продажбата на активите на ЮКОС "Промнефтьстрой" придоби 100% от акциите на дъщерната компания Yukos Finance B.V. (компания майка Yukos Int.). Компанията "Промнефтьстрой" преди самия търг беше продадена от "Роснефть" на "Монте Валие", която се контролира от американския бизнесмен Стивън Линч. Крайната цена на изкупуване на Yukos Finance беше 7.838 млрд. рубли (255 млн. долара).

 

 

На 19 октомври 2010 г. холанският апелационен съд не призна фалита на ЮКОС на територията на кралството и постанови, че "Промнефтьстрой" не е акционер на Yukos Finance B.V.
По статията работи: