НАЧАЛО » ������

Москва и София продължават да се разминават за цената на АЕЦ"Белене"

При сегашните условия централата няма да стане, твърди премиерът

fb
3E news
fb
08-02-2011 12:56:24
fb

 

Българското правителство все още не сближило позициите си с Русия за цената на изграждането на АЕЦ"Белене" и начина, по които тя може да бъде увеличена заради натрупаната инфлация и цените на материалите.

 

България продължава да настоява Росатом да приеме повишението от 500 млн. евро до 1.5 млрд. евро, което да отрази натрупаната инфлация и оскъпяването в хода на строителството. То предлага твърда. Руската корпорация Росатом, чиято дъщерна компания "Атомстройекспорт" е изпълнител на проекта, предлага 6.4 млрд. евро.В понеделник френският вестник "Ла Трибюн" обяви, че Росатом ще се оттегли  от проекта като цитира вътрешен доклад на компанията. Информацията изглежда бе пусната целенасочено, за да провокира реакцията на българската страната

 

"А как ще се отрази на страната да я задължим с пет – шест милиарда лева отгоре върху бюджета в момента? Дали ще загубим 200 милиона или два милиарда и половина – кое е по-голямата злина? Ако задължа държавата с шест милиарда в следващите десет години, да ги платим, плюс още този един милиард, близо, който идва по външния дълг да платим след 2013-а – как ще повишим доходите, пенсиите? Как ще правим инфраструктура – давате ли си сметка? Затова аз искам прост отговор – колко е инфлационният индекс? Колко е реалната цена на "Белене"?, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос как ще отрази на България оттеглянето на Росатом от проекта.

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира, че не очаква тя да се оттегли. Той призна, че до момента няма сближаване на позициите с руската страната. Борисов настоява Русия да приеме инфлационния индекс,предложен от правителството. Именно по индекса НЕК и "Атомстройекспорт" спориха около две години, без да стигнат до съгласие. Руската компания искаше да се отчита руската инфлация и европейския индекс за дейностите извършвани от "Сименс" и "Арева", а България предлагаше инфлацията на ЕС-27.

 

Според премиера "два милиарда и 400 милиона евро отгоре е възможно най-скъпият инфлационен индекс, който всъщност е бил приет. Първите плащания за "Белене" са станали именно по него", посочи той. Министър-председателят влезе в задочен спор с президента Георги Първанов, който  в неделя призова страните да приемат ЕС-27, от което биха се спестили над 1 млрд.евро. Той смята, че по правилната позиция и изгодна за България е индексация вместо искане за твърда цена.

 

Президентът разкритикува правителството заради непоследователната му позиция по проекта. "За пореден път искам да попитам г-н Първанов - колко е инфлационният индекс за АЕЦ "Белене", защото разбрах, че ми е давал съвети по енергетика. Искам да знам, както и българският народ да знае, когато са подписвали договора за "Белене", какъв инфлационен индекс са приели, коментира Борисов

"Ако трябва да платим цена от 8 – 9 – 10 милиарда евро за АЕЦ "Белене" – аз няма да я платя. Който иска – следващият да я плати,отсече той. Според него при сегашните условия централата не може да стане. Ние искаме да направим сигурна и евтина централа, каквато е по джоба на българските граждани, подчерта той.


По статията работи: