НАЧАЛО » ������

Екзотични алтернативи на АЕЦ "Белене"

Да се изградят още два нови блока на първата ни атомна централа, предлагат енергетици

fb
3E news
fb
16-06-2010 12:00:00
fb
АЕЦ "Козлодуй" разполага с необходимата инфраструктура за изграждането на още два нови блока на площадката, съобщи главният инженер на спрените малки блокове в централата Рашо Първанов по време на Международната ядрена конференция, организирана от "Булатом". Те могат да бъдат изградени на 550 декара източно от втори блок. Предимствата са, че има осигурена връзка с електросистемата, изградена помпена станция, която обслужва само пети и шести блок, както и център за управление на авариите и противопожарна служба.
Преди няколко месеца АЕЦ "Козлодуй" и испанската компания "Ибедрола" представиха на икономическото министерство обосновка за изграждането на седми и осми блок, която да стане основа за вземане на решение. След като докладът бил внесен, няма развитие по въпроса, каза Първанов. Става дума за нови 1000÷2000 МВт. Според неофициална информация причината за застоя на проекта е свързан с оттеглянето на испанската компания, която се сочеше като евентуален кандидат-инвеститор. Предполага се, че това е свързано с кризата. Интерес към строителството на новите блокове проявиха и американски компании.
Идеята за седми и осми блок бе лансирана от група енергийни специалисти през миналата година и впоследствие подкрепена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той поиска централата да обоснове предимствата от изграждането на двата реактора на площадката й.
Екзотични идеи за нови ядрени мощности лансираха бивши шефове на АЕЦ "Козлодуй" по време на тематична кръгла маса, състояла се в рамките на годишния Международен ядрен форум на "Булатом". Освен отварянето на спрените в края на 2006 г. ІІІ и ІV реактор на атомната централа, бе предложено построяването на трета АЕЦ – "Ивайловград" по американска технология с щатски, турски, гръцки и наши капитали, изграждането на нов експериментален френски блок в АЕЦ "Хърлец" в комбинация със слънчеви мощности.
Според директора на АЕЦ "Козлодуй" от 1998 до 2000 г. Красимир Николов страната ни трябва да произвежда 7% от ядрената енергия в Европейския съюз, за което трябва да се построят 8-9 реактора с мощност от по 1000 МВ.  Тази задача ще се облекчи, като се вземе политическо решение за пускането на ІІІ и ІV блок, смята той. Идеята бе подкрепена и от друг директор на централата – Захари Бояджиев, според когото преди това трябва да се инвестират 200-300 млн. евро за модернизацията на спрените блокове.
Друга идея на Николов - за създаване на ядрен холдинг "Екологични енергии", в който да влязат всички ядрени и водни мощности, включително лансираният АЕЦ "Ивайловград", обособяване на ІІІ и ІV блок на "Козлодуй" плюс френския блок и слънчевите панели като АЕЦ "Хърлец" и удължаване на срока за експлоатация на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй", бе п аплодирана от ядрените специалисти в залата.
Бояджиев предложи реакторните отделения на блоковете І и ІІ, при които вече е извършен демонтаж на 10 процента от съоръженията, да се проучат за възможно съхранение на отработило ядрено горива и високорадиоактивни отпадъци. Според него българската държава трябва да приеме руското предложение за финансиране на първи блок от АЕЦ "Белене" срещу допускане на техни фирми в бъдещата експлоатация на реактора, но в същото време да се отложи построяването на втори блок в бъдещата централа. Така с приходите от работата на първия блок ще може да се финансира без проблем изграждането на втория.
Шефът на централата от 2000 до 2001 г. Йордан Йорданов пък възроди идеята на бившия първия министър на енергетиката от кабинета "Станишев" Румен Овчаров за възобновяване на уранодобива у нас, но с модерни технологии, а "не по варварския начин, по който това е ставало преди". Така според него ще се затвори горивно-производствения цикъл и в сътрудничество с руската ТВЕЛ и американската "Уестингхауз", които са едни от най-големите производители на свежо ядрено гориво, ще можем да поевтиним суровината и да сме сигурни в качеството.
Най-дълго задържалият се директор на централата през целия мандат на НДСВ Йордан Костадинов пък посочи, че проблемът е в това, че всички решения за АЕЦ "Козлодуй" зависят от партията, която е на власт. "А сега нямаме и енергийна стратегия, не се знае какво ще се прави с АЕЦ "Белене".
"Докато си разиграваме картите "Белене" и VІІ и VІІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" може да погубим българската ядрена енергетика", смята Костадинов.
Най-важният акцент в обсъждането обаче беше състоянието на фонда "Извеждане на ядрени мощности от експлоатация", в който АЕЦ "Козлодуй" . В него досега са отчислени над 1 млрд. лв., но се управлява непрозрачно. Фондът е част от фискалния резерв и е депозиран в БНБ срещу минимална лихва, не знаем дали покрай актуализацията на бюджета няма да се използва не по предназначение, вместо парите да се инвестират и да осигурят допълнителни средства за извеждането на блокове в бъдеще, коментираха участниците в дискусията.
По статията работи: