НАЧАЛО » ������

Парад на донорството днес в София

fb
3E news
fb
12-10-2013 12:45:00
fb

Парад и вечер в памет на донора са планирани днес в София по повод Европейския ден на донорството - 12 октомври. Началният час е 17 ч., а сборният пункт - пилоните на НДК. Шествието ще премине по бул. "Витоша" и "Съборна" до Градската градина пред театър "Иван Вазов", като ще бъде съпроводено от Военен гвардейски оркестър и мажоретен състав от 95 СОУ, съобщи Изпълнителна агенция по трансплантация. 

По време на парада и пред театъра доброволци на Българския червен кръст ще раздават информационни материали и ще отговарят на въпроси, свързани с донорството, както през цялата седмица, която беше посветена на темата. Гости на вечерта на донора ще бъдат проф. д-р Чавдар Славов, заместник министър на здравеопазването, д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация, както и доброволци, трансплантирани и техни близки.

В програмата на седмицата на донора бяха включени и национални игри за трансплантирани и диализирани, които се провеждат за пета година. Състезанията продължават и днес в столицата.

Общо 61 хиляди души в Европейския съюз чакат за трансплантация. Всеки ден 12 от тях умират, докато чакат. У нас чакащите са над 1000, като страната ни е сред последните по донорство в Европа. Тук един донор се пада на 2 милиона души население, докато в първенците като Хърватия броят е 34 на 1 милион. Най-голям е броят на пациентите, които чакат за бъбречна трансплантация – 938. От ново сърце имат нужда 33 души, а от черен дроб – 47 души.

Неотдавна заработи и специален сайт, който цели да повиши информираността на хората и да се увеличат донорите в България.По статията работи:

Галина Александрова