НАЧАЛО » ������

Мястото за изпитанията на плаващата АЕЦ ще бъде определено през януари

fb
3E news
fb
02-01-2014 02:20:00
fb

Окончателното определяне на мястото за провеждането на изпитания на плаващата АЕЦ може да стане още в началото на 2014 г. По думите на генералният директор на „Росенергоатом” Евгений Романов среща по тази тема е планирана за 9 януари. „Има още някои нерешени проблеми, в частност  свързано с мястото за разполагане на централата. Базовото място е Певек, то остава, ще има обсъждане. Но остава въпросът – кой ще финансира строителството на бреговите съоръжения за изходните мощности, е заявил той, цитиран от руските информационни агенции. По думите му през тази година ще бъде взето решение и за това къде ще бъдат проведени изпитанията „ и за нас прредпочитан вариант е корабостроителният завод в Мурманска област”.

Сред основните приоритети на „Росненергоатом” са дистрибуцията на електроенергия на пазара на дребно,  настройката на управляващия контур на проекта на АЕЦ „Акую” и създаването на оптимална технология за възстановяването на ресурса на реакторите РБМК.

По думите на Романов концернът може да преизпълни прогнозите за производство на електроенергия от 171,4 млрд.кВтч и да достигне 172 млрд. кВтч. №За 2014 г. „Росенергоатом” прогнозира производство от 170 млрд.кВтч.

Росенергоатом
плаваща АЕЦ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева