НАЧАЛО » ������

Eвропейските лидери имат все по-малко очаквания за Канкун

В навечерието на конференцията за климата те смятат обаче, че постигането на напредък е повече от спешно

fb
3E news
fb
29-10-2010 07:34:25
fb
Европейските лидери, които заседаваха в Брюксел, понижиха очакванията си за конференцията за климата, която ще се състои през декември в Канкун, Мексико, и дори заговориха какво ще става след нея, предаде Франс прес.


"С Канкун е свършено", лаконично отбеляза зам.-министърът на външните работи на Полша Миколай Довгелевич. Двадесетте и седем лидери от ЕС приеха на срещата си в Брюксел текст за борбата с климатичните промени, в който амбициите им са по-скромни.


В него обаче се подчертава, че постигането на напредък е повече от спешно. Месец преди срещата за климата в Канкун не е постигнат никакъв напредък в преговорите и вече става ясно, че в Мексико няма да се стигне до обвързващо споразумение.


Това призна дори генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, припомня Франс прес. Европейските лидери също смятат, че Канкун ще бъде само един етап от процеса по намиране на решение за договор, който да замени или да удължи действието на Протокола от Киото, изтичащ през 2012 г.


Според французите обвързващо споразумение в областта на борбата с климатичните промени може да бъде постигнато евентуално година по-късно на форум за климата в Южна Африка, който ще бъде 15 дни след срещата на Г-20 във Франция.


Според неназован европейски дипломат след провала на конференцията за климата в Копенхаген от миналата година европейците сега са като колоездачите в обиколката на Франция - всеки дебне какво прави другия, като се старае да не излиза от група.


"Трябва да се концентрираме върху това, което е реалистично и което може да сепостигне", подчерта на срещата на върха в Брюксел председателятна Европейската комисия Жозе Барозу.
По статията работи: