НАЧАЛО » ������

Норвегия изпробва плаващи вятърни турбини

Ако мине успешно пробните тестове, технологията може да се превърне в бъдещето на възобновяемата енергетика

fb
3E news
fb
29-02-2012 12:00:00
fb
На 6 мили югозападно от крайбрежието на Норвегия в Северно море вълните люлеят Hywind – 2.3 мегаватов ветрогенератор, построен от Сименс. Пробният период на революционната технология изтича в края на тази година и всички, както в компанията-собственик Statoil, така и във ВЕИ сектора, стискат палци тя да се окаже успешна, пише "Гардиън".


Подобно на скритите под водата части на айсбергите и турбините имат 100 метрови конструкции под водата, закотвени и свързани с кабели, които стигат до сушата.


От 2010 г. насам Hywind е произвела 15 мегавата електричество. Ако издържат на бурните ветрове и връхлитащите ги вълни, плаващите турбини могат да се превърнат в бъдещето на възобновяемата енергетика.


"Плаващи ветрогенераторни ферми могат да бъдат разположени във вътрешността на Средиземно море, по крайбрежието на Япония, както и по бреговете на Северна Америка", твърди енергийният консултант Питър Джеймисън.


Крайбрежните ветрогенератори имат редица предимства. Вятърът навътре в морето е по-силен и по-постоянен от този на сушата. Перките, които са разположени навътре в морето, са по-безопасни и рискът да доведат до разрушения при евентуални аварии е по-малък.


В момента разположените във водата ветрогенератори са по-скъпи от тези разположени на сушата. Но според инженерите стоящи зад проекта, в близките години ценита им трябва да спаднат значително и да се изравнят с нормалните ветрогенератори.

По статията работи: