НАЧАЛО » ������

Трансплантирани пациенти излизат на протест пред здравното министерство

Хората искат оставката на здравния министър д-р Таня Андреева

fb
3E news
fb
25-03-2014 11:47:00
fb

Трансплантирани пациенти ще излязат днес на протест пред сградата на Здравното министерство в столицата, за да поискат освобождаването на д-р Таня от поста ресорен министър. Причината е твърдение от страна на министъра, според което на пациентите с присаден орган не се налага да доплащат за животоподдържащите си лекарства.

От Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания обаче твърдят, че към днешна дата медикаментите, които задължително трябва да пият трансплантираните, струват на пациентите между 100 и 200 лева на месец.

Според протестиращите здравният министър си позволява да лъже обществото, заради което трябва да понесе своята отговорност. От пациентската организация са категорични, че ще сезират премиера Пламен Орешарски и ще поискат „освобождаване на министър Таня Андреева-Райнова от поста министър на здравеопазването".

Секретарят на асоциацията Иван Димитров обясни за Дарик радио, че Касата плаща най-евтиното лекарство и пациентите трябва да доплащат: „България прави години наред това престъпление. Прави възможно някой да си лобира за неговите медикаменти без да го интересува дали те са ефикасни и ефективни за българските пациенти. В момента, в който свалят цената, държавата решава, че ще плаща най-евтиното, без да се съобразява с мнението на специалистите, че това не трябва да се случва по този начин. То става административно заменяне, лекарят не го сменя лекарството - лекарят казва кои лекарства да пиеш. Касата плаща най-евтиното лекарство и трансплантираният пациент трябва да доплати около 200 лева, което няма как да се случи".

 

 

трансплантирани пациенти
оставка
министър на здравеопазването
Таня Андреева
протести
доплащане за лекарства
По статията работи: