НАЧАЛО » ������

България може да участва в жп проект с Китай и Турция

Китайски банки можели да финансират високоскорстната жп линия

fb
3E news
fb
30-10-2010 05:13:27
fb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

България може да се включи в проект за създаване на високоскоростни жп превози между Китай и Турция, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков пред Дарик радио. Предложението е направено на среща с министъра на транспорта на Китай и министъра на железниците по време на посещението на Цветков в Пекин. Той е в Китай и Корея, за да търси инвеститори за пристанища, летища и за БДЖ. Разговорите по проекта  ще започнат още през следващата седмица.

 

"Смятам това предложение за доста интересно и също така започваме консултации, тъй като споразумението между Китай и Турция ще бъде подписано през декември и вече е въпрос на процента от наша страна и дали това споразумение ще е двустранно или тристранно, т.е дали ще включи България", каза Цветков.  Той обясни, че идеята е да се развие високоскоростна жп линия през Азия за Европа. По думите му България ще участва в проекта, ако условията са изгодни. Според него китайски банки могат да финансират изграждането на линията.

Китайските компания се интересуват от пристанищата във Варна и Бургас. "Има по- голям интерес към концесиите, тъй като това е една дългосрочна перспектива, каза още Цветков. Той уточни, че интересът е към контейнерни терминали и такива за насипни товари. Той посочи, че един от големите световни оператори "Коско" проявява интерес.


По статията работи: