НАЧАЛО » ������

ДКЕВР иска да определя цените на всички енергоуслуги

Съдът обяви за незаконно решението за таван на таксата за пускане на тока за неплатена сметка

fb
3E news
fb
28-09-2010 01:25:30
fb

 

 


Държавната комисия за енергийно и водно регулиране(ДКЕВР) да определя и цените на услугите на спиране и пускане на тока при неплатени сметки, както определя тарифи на електроенергията за бита и предприятията. Това ще поиска комисията с промени в Закона за енергетиката, съобщи председателят на комисията Ангел Семерджиев пред журналисти. Той вече е разговарял с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. До тази развръзка се стигна след като преди повече от два месеца Върховният административен съд обяви за незаконно решението на регулатора, с което той определи таван на цената на разпределителните дружества за пускането на тока.

 

 

От тогава досега регулаторната комисия се чуди как да постъпи. Според източници на 3Е, ЧЕЗ и Е.ОN, които оспориха решението на регулатора питат подканят комисията да изпълни решението на регулатора. В момента дружества сами решава колко да вземат за присъединяване към мрежата им и проверка на електромерите.

 

ДКЕВР се намеси, когато компаниите поискаха по 80 лв. за бързото пускане на тока и по 40 лв. за обикновената услуга. Тогава комисията определи таван от 19 лв., но ЧЕЗ оспори решението.

 

"ЕРП-тата имат монопол на пазара, цените за тях трябва да се определят от комисията. Иначе това е злоупотреба с монополно положение", коментира Семерджиев. Той допусна, че комисията може да сезира Комисията за защита на конкуренцията. По думите му едно повторно включване на тока на прекъснат абонат в никакъв случай да струва 80 лв.

Според експерти включването на допълнителните услуги към регулираните дейности ще доведе до увеличаване на тарифите на електроенергията, тъй като компаниите ще доказват разходите си. Идеята таксата да е толкова висока е един вид наказателна и възпираща санкция за навременното плащане на сметките.

 


По статията работи: