НАЧАЛО » ������

Американската Cummins и Iberdrola ще строят завод за електролизери в Испания

fb
3E news
fb
26-05-2021 01:05:05
fb
източник: Cummins

Производството на електролизери е новата ниша, към която се насочват международните компании предвид ясните намерения за преминаване към водородна икономика. Пред дни френската компания McPhy Energy SA заяви намерението си да построи във Франция завод за електролизери, който до края на настоящото десетилетие трябва да достигне капацитет от 1 ГВт. 

Такова намерение буквално дни по-късно заяви и американският енергиен лидер Cummins Inc. (NYSE: CMI), който заедно с испанската компания Iberdrola, една от най-големите енергийни компании в света смята да построи в Кастиля-Ла-Манча, Испания завод за PEM електролизери на стойност 50 млн. евро и мощност от 500 МВт годишно, „с възможност за мащабиране до над 1 ГВг годишно“. 

Както е известно търговските електролизни технологии се базират или на алкална технология, или на т.нар. PEM (мембрана за обмен на протони), която се използва и в превозни средства с горивни клетки. 

Предприятието ще се простира на територия от 22 хил. кв м. Плановете са да бъде открито към края на 2023 година, а в процеса на производство да бъдат създадени 350 работни места. Така  Cummins ще се позиционира като водещ доставчик на електролизерни системи за мащабни проекти на Иберийския полуостров, а Iberdrola като водещ разработчик на електролизерни проекти и доставчик на водород за крайните индустриални клиенти.

От Cummins отбелязват, че компанията бързо ще увеличи възможностите се за мащабно внедряване на водородни технологии и е инсталирала повече от 600 електролизери в 100 държави в света. Cummins ще бъде доставчик на електролизери по проекта Палос де-ла Фронтера в Андалусия, който Iberdrola  е разработила за водещия производител на торове  Fertiberia. Благодарение на опита придобит в рамките на този проект,  Iberdrola и Cummins ще си сътрудничат при разработката на решение за големи проекти за електролиза в Испания и Португалия. 

Според Ignacio Galán, председател и главен изпълнителен директор на Iberdrola „Инициативата ще ускори производството на зелен водород в Испания и ще създаде нова индустрия за производство на електролизерни системи с висок потенциал за ръст“. По думите му така Испания и Европа ще се наредят в челните редици за реализиране на тази технология и намаляване на енергийната зависимост и разходите за изкопаеми горива. 

Освен това  Iberdrola и Cummins ще си сътрудничат и по проект за изграждане на водородни зарядни станции в Барселона, Испания. 

Iberdrola през миналата година имаше намерение за създаване на производство на електролизери в Испания и дори подписа меморандум за взаимно разбирателство с норвежката компания Nel, която е най-големият производител на електролизери в света. Испанският енергиен лидер  има 53 проекта, по програмата Next Generation EU program, свързани с водорода, които биха активирали инвестиции от 2,5 млрд. евро при постигане на годишно производство от 60 хил. тона годишно. 

Още по темата: Компанията McPhy Energy SA ще строи завод за електролизатори във Франция

американската Cummins
испанската Iberdrola
електролизери
завод за електролизери
Испания
По статията работи:

3E news