НАЧАЛО » ������

Украйна стана част от Европейската енергийна общност

Страната, която пренася руския газ към Европа, ще създаде прозрачна пазарна структура

fb
3E news
fb
26-09-2010 05:56:20
fb

Украйна подписа протокол за присъединяване към Европейската енергийна общност, съобщи медията за бизнес информация от Югоизточна Европа  SeeNews. Досега страната беше само наблюдател в общността.

Протоколът беше подписан от украинския министър на горивата и енергетиката Юрий Бойко и македонския министър на икономиката Фатмир Бесими като председател на Енергийната общност в рамките на VIII среща на Съвета на министрите на Енергийната общност в Скопие.

"Днешното подписване е сигнал за политическата ни воля да обвържем принципите на украинската енергийна политика с тези на Европейския съюз," заяви Бойко на церемонията по подписването.

Той учаква украинският парламент да ратифицира договора "през следващите месеци".

"Присъединяването на Украйна е едно от главните събития на процесите, които протичат в Енергийната общност. Очевидно е, че свързването на Енергийната общност със Западните Балкани вече е история," отбеляза Бесими.

Присъединяването на Украйна към Енергийната общност е важно с оглед сигурността на енергийните доставки, тъй като страната играе ключова роля в транспортирането на руски газ за страни от ЕС, коментира Фабрицио Барбасо, заместник генерален директор за енергетиката на Европейската комисия, който също присъстваше на церемонията по подписването.

"Днешната церемония добавя сила към постигането на крайната цел – създаване на паневропейски енергиен пазар на базата на принципите и правилата в ЕС," отбеляза Барбасо.

Подписването на протокола за присъединяването от Украйна се случи след приемането на нов газов закон в страната. Като част от договора сега Украйна е длъжна да прилага основното енергийно законодателство на ЕС и да създаде прозрачна пазарна структура, се казва в декларация на Енергийната общност, разпространена сред журналистите.


Хармонизирането със законовата рамка на ЕС ще подобри допълнително бизнес климата и ще осигури по-висока финансова стабилност. Украйна също така ще допринесе за борбата с климатичната промяна заради нарастващото използване на възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност като част от поетите юридически задължения, се казва в декларацията.

Съвета на министрите на Енергийната общност одобри приемането на Украйна и Молдова през декември 2009 г.

Енергийната общност е в процес на разширяване на вътрешния пазар на ЕС към Югоизточна Европа. Договорът за създаването на Енергийната общност, в която участват всички страни-членки на ЕС, влезе в сила през юли 2006 г.


По статията работи: