НАЧАЛО » ������

Чехия преговаря с потенциалните участници в търга за нов атомен енергоблок

fb
3E news
fb
22-02-2020 08:48:36
fb

През последните две седмици в Чехия бяха проведени консултации с петимата потенциални участници в търга за новия енергоблок на АЕЦ „Дуковани“. Срещите бяха ръководени от представители на енергийната компания ČEZ и екипа на упълномощения от правителството по въпросите на атомната енергетика Ярослав Мил, съобщи Ладислав Кржиж от ČEZ.

„Срещнахме се с представители на „Уестингхаус“ (САЩ), „Росатом“ (Русия), KHNP (Южна Корея), EDF (Франция) и CGN (Китай). Съвместният проект на Arevа (сега Framatome) и Mitsubishi - Atmea, който бе представен в края на 2016 г., отсъстваше“, заяви Кржиж, цитиран от онлайн изданието patria.cz.

След срещата, от „Росатом“ съобщиха за чешката информационна агенция ČTK, че компанията е представила информация за своите проекти и бизнес-модели за осъществяването им. „Флагман на предложението на компанията днес са големи АЕЦ с реактори ВВЕР-1200 от поколение „три плюс“, които вече имат еталон в Русия и успешно работят в Ленинградската и Нововоронежката АЕЦ. По тази технология понастоящем се строят енергоблокове в Унгария, Финландия, Беларус, Турция, Китай и други страни“.

Преди дни министърът на промишлеността и търговията на Чехия Карел Хавличек заяви, че споразумението между правителството и ČEZ за строителството на новия енергоблок ще бъде публикувано в рамките на няколко седмици. Той повтори, че до края на 2022 г. ще бъде избран доставчик, а през 2029 г. трябва да започне строителството, което е предвидено да приключи през 2036 г.

 

CEZ
АЕЦ
Уестингхаус
Росатом
KHNP
EDF
CGN
По статията работи:

3E news