НАЧАЛО » ������

Страните от ЕС регистрираха компания за търговия с Иран, въпреки САЩ

fb
3E news
fb
30-01-2019 11:35:00
fb

Франция, Великобритания и Германия, игнорирайки заплахите на САЩ завършват създаването на компания за специални разплащания в защита на търговията с Иран от санкциите на САЩ.


Компанията е регистрирана във Франция и начело на нея ще застане служител от Германия. Учредители са Франция, Великобритания и Германия. Една от основните цели на компанията ще бъде насочена към това да осигури възможност на Иран да внася жизненоважни хранителни продукти и лекарства на достъпни цени.


Според WSJ, трите европейски правителства са започнали процеса на регистрацията на компанията, след няколко месеца на обсъждане на различни варианти за създаване на канали за разплащания, които да осигурят възможност за размяна на стоки между европейски и ирански компании без необходимостта от преки финансови трансакции.


По този начин Европейският съюз се надява да убеди Иран за запазване на ядреното споразумение от 2015 г., след като през месец май миналата година президентът Тръмп съобщи за излизането на САЩ от споразумението и за възобновяване на санкциите срещу страната.
Трите страни продължават осъществяването на проекта, въпреки опасенията на по-малките страни от ЕС да се обявят против санкциите на САЩ.

Европа
Иран
сащ
Иранско ядрено споразумение
По статията работи:

Маринела Арабаджиева