НАЧАЛО » ������

Еколози се обявиха и срещу шистовия газ

Ядрената енергетика не е решение за климата, смятат природозащитници

fb
3E news
fb
21-06-2011 09:45:59
fb

След като се обявиха срещу ядрената енергия, представители на екологичните организации у нас скочиха и срещу добиването на шистов газ в България, предаде БТА. "Един проблем се подменя с друг, като се говори за АЕЦ "Белене" и добиването на шистов газ", каза Петко Ковачев - Институт за зелена политика. Той посочи, че при добива на този вид газ се унищожава цялата територия, на която плътно са разположени сондите. Именно и затова според него, този енергиен източник не може да решение в борбата срещу климатичните промени.

 

 

Природозащитниците отново застъпиха тезата си, че ядрената енергетика не е решение за климата. Според тях политиките у нас трябва да се ориентират към възобновяемите енергийни източници и постигането на нисковъглеродна икономика.

 

 

Крайно време е проектът за АЕЦ "Белене" да бъде прекратен и преговорите с руската страна да не се случват, каза Деница Петрова, представител на "Грийн пийс" в България. По думите й ядрената енергетиката създава проблеми със съхранението на отпадъците от производството, както и проблеми, свързани с добива от урановите мини.

 

 

Рискът за България се повишава не само заради АЕЦ "Белене", но и заради възможността да се добива шистов газ у нас, каза Петко Ковачев от Института за зелена политика. Според него постигането на енергийна независимост от Русия чрез добива на шистов газ у нас е замяна на един проблем с друг.

 

 

За половината от периода, за който ще се строи АЕЦ "Белене", могат да се изградят два пъти повече мощности от ВЕИ със същите средства, каза Георги Стефанов от международната природозащитна организация WWF.


По статията работи: