НАЧАЛО » ������

Започват проверки на хотели по морето

Целта е да се установи предлага ли се залежала храна по системата All Inclusive

fb
3E news
fb
09-06-2011 05:24:09
fb

Започват масирани проверки на хотелите по морето, които предлагат All Inclusive (всичко, включено в цената). Целта е да се установи предлага ли се залежала храна. Инспекторите от новата Агенцията за безопасност на храните ще гледат какво ни сервират по шведските маси и пести ли се от качество, за да се постигне максимално привлекателна цена на пакетите, съобщи bTV.

 

Оплакванията на туристите са, че се побългарява тази иначе световно доказана система. Предлагат се храни с изтичащ срок на годност, има сигнали дори, че останалата по блюдата храна се прибира за повторна употреба- нещо, което трудно може да се докаже.

 

Дали храната е прясна или не, може лесно да бъде установено - и по документи, и с лабораторни проби за годност. Най-важното при проверките е как се съхраняват храните. В салона за хранене на туристите топлата и студената кухня трябва да са отделени, както и напитките и плодовете.

 

Проверка в един от хотелите по морето продължи около час и нарушения не бяха открити. Най-често обаче инспекторите се натъкват на неправилно съхранение и подредба на храните и липсващи етикети на стоките до изчерпване на партидата. Тогава се налагат глоби. При по-фрапиращи нарушения, може да се стигне и до затваряне на кухнята в разгара на сезона.

 

Все повече хотели по Черноморието предлагат All Inclusive, защото по този начин туристите се увеличават с 30%. Услугата на по-ниски цени е реална обаче само в хотели с по над 250 легла.

 

Световна практика, но по български. Инспекторите по храните получават сигнали, че дори алкохолът се купува наливен и после се разфасова, за да излезе по-евтин.

 

В зависимост от констатираните нарушения глобите, които налагат инспекторите са в размер от 500 до 2 000 лева, а от Агенцията за безопасност на храните обещават непрекъснати проверки през целия активен сезон.
По статията работи:

Георги Вулов