НАЧАЛО » ������

Сините предлагат нова антикризисна политика

Увеличението на минималната пенсия и заплата е преизборен ход, а решението на Конституционния съд за частните пенсионни фондове и НОИ е лош сигнал навън, смята лидерът Мартин Димитров

fb
3E news
fb
09-06-2011 05:03:04
fb

България се нуждае от нова антикризисна политика, която "Синята коалиция" е готова да предложи на правителството. Това заяви лидерът й и председател на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров пред Нова телевизия. Вчера правителството обяви, че ще увеличи минималната социална пенсия и вдовишките пенсии, както и минималната работна заплата с 30 лв. до 270 лв.

 

"Големият проблем е отливът на инвестиции и безработицата. При срещите си в страната установих, че малкият бизнес е притиснат. Трябва нова антикризисна политика и ние сме готови да предложим пакет от мерки", каза Димитров. Той допълни, че сините са готови да напишат план за реформи в защита на малкия и средния бизнес. Димитров разкритикува правителство, което непрекъснато въвежда ограничения за него в условията на криза.

 

Премиерът Бойко Борисов опонира на Димитров по Нова телевизия, че болшинството от мерките в антикризисната програма на правителството са изпълнени. Той прогнозира, че в средата на юли кредитните агенции ще вдигнат рейтинга на България. БСП и ДПС вече обявиха, че ще поискат вот на недоверие към правителството заради неизпълнение на антикризисната програма. Димитров отказа да коментира дали сините ще ги подкрепят."Няма да обсъждам вота, докато не съм видял мотивите", каза той.

 

Синият лидер определи "предизборен ход на правителството" увеличението на минималната работна заплата и социалната пенсия. Според него мярката ще е с краткорсрочен ефект за хората. Борисов пред Нова телевизия обаче изтъкна, че повишението на пенсиите ще второто от началото на мандата на правителството. До пет дни ще стане ясно увеличение на кои пенсии ще има.

 

Според Димитров решението на Конституционния съд за частните пенсионни фондове е "лош сигнал навън"."Ситуацията трудно ще бъде овладява и създава хаос", смята председателят на икомическата комисия. Според него хората могат да съдят НОИ след решението на съда заради прехвърляне на партидите. През миналата седмица КС реши, че прехвърлянето на средства от частните пенсионните фондове на родените до 1960г е противоконституционно.


По статията работи: