НАЧАЛО » ������

Надяваме се България да задвижи проекта

Игор Демин, ръководител на пресцентъра на "Транснефт"

fb
3E news
fb
08-09-2010 01:25:17
fb

 

 

 

Отдавна очаквахме български представители на акционера" Транс Болкан пайплайн", за  да осъществим ново представяне на проекта за петролопровод"Бургас-Александруполис". Искахме да се срещнем още през август, очаквахме вашият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. Но през август при нас имаше страхотна жега и пожари и тук не можеше да се провеждат никакви съвещания.

 

Делегацията пристигна едва днес. Ръководи я началникът на кабинета на вицепремиера Румен Порожанов. Заедно с него пристигнаха генералният директор на проектната компания Анжел Димитров и членът на управата на българския филиал Деница Беязова. Провеждаме повторно представяне, защото правителството в България се смени през лятото на миналата година и за нас е естествено проекти, започнати още при предишното правителство, да предизвикат въпроси в новата власт.

 

 

Доколко е изгоден за българската страна "Бургас-Александсруполис"?. Според нас това не е енергиен, а транспортен проект. Той е изгоден за двете страни, през чиято територия ще премине. Гърция активно поддържа проекта независимо от смените в ръководството на страната.

 

 

Само при започване на доставките по петролопровода, България може да получи от проекта 30 млн.евро годишно, а след това числото може да се увеличи до 50 милиона чист доход. При това се създават и нови работни места, а Евросъюзът активно подкрепя диверсификацията на доставките на енергоносители. Има и въпроси на екологията.

 

 

С разбиране приемаме, че всичко трябва да се провери няколко пъти. Но в случая пристанище" Бургас" вече е пункт за транспорт на нефт и нефтопродукти, съществува и преработвателен комплекс на "Лукойл". Ние не внасяме принципно нищо ново в това пристанище освен радикално нови изисквания за екологична сигурност.

 

 

Ще запознаем българската делегация и с метода на екологично наблюдение до новите ни пристанища Приморский до Санкт Петербург и край Владивосток. Мисля, че след това въпросът трябва да се придвижи от мъртвата точка.


По статията работи: