НАЧАЛО » ������

Източна Европа започва да се възстановява

Прогнозата е на Международния валутен фонд, с която институцията се ангажира за пръв път началото на кризата

fb
3E news
fb
23-08-2010 03:17:38
fb

За първи път от началото на финансово-икономическата криза Международният валутен фонд (МВФ) прави заключение, че Източна Европа се приближава към икономическо възстановяване. Досегашните прогнози на институцията бяха, че регионът ще се възстанови най-бавно и най-слабо в сравнение с другите развиващи се региони в света, съобщи радио Deutsche Welle.

 

Признаци на съживяване са растящият износ и стабилизиране на вътрешното потребителско търсене. МВФ очаква през 2010 година икономиката в региона да нарасне с 3,3 на сто.

 

Започващото съживяване обаче не означава, че регионът ще може да се върне към същото икономическо състояние, както преди кризата. Растежът на източноевропейските икономики в бъдеще ще зависи от бизнеса, а не от вътрешното потребление, което ще остане слабо поради задлъжнялост на потребителите и поради липсата на ново кредитиране. Това ще принуди икономиките в региона да се преструктурират, за да се възстановят от кризата и да постигнат устойчив растеж в бъдеще.

 

Експертите на фонда предвиждат, че притокът на чужд капитал ще остане трайно намален. Дори западните банки да успеят да балансират отново капиталите си, Източна Европа няма да е привлекателна за тях поради проявилите се по време на кризата рискове.

 

Международният валутен фонд препоръчва балансирана макроикономическа политика и ограничаване на растежа на заплатите в публичния сектор, а така също Източна Европа, която няма да може задълго да поддържа конкурентността си единствено чрез евтина работна ръка, да се насочи към производството на по-съвършени продукти. Всичко това ще изисква все по-добро образование, по-добър бизнес климат, а в някои държави, сред тях и България - борба с корупцията.


По статията работи: