НАЧАЛО » ������

Сроковете за дострояване на АЕЦ "Темелин" ще бъдат удължени

fb
3E news
fb
09-01-2014 03:24:00
fb

Сроковете за дострояване на АЕЦ “Темелин” ще бъдат удължени, при ясна визия за бъдещето. Това съобщава чешката агенция ЧТК, позовавайки се на министъра на промишлеността и търговията. Според агенцията решението за победител в търга обаче ще бъде взето от ръководството на CEZ.

Договорът с победителят в търга за АЕЦ „Темелин” може да бъде подписан през второто тримесечие на 2015 г., заявяви от своя страна преди време генералният директор на CEZ Даниел Бенеш. В интервюто той коментира, че сключване на договор няма да  има преди да бъде постигната договореност с държавата за гарантиране на цените на изкупуваната електроенергия.

Трябва да има ясна визия за бъдещето и да не се смята, че френската компания AREVA е извън играта, заявява от своя страна чешкият министър.

Припомняме, че търгът за изграждане на блокове 3 и 4 на АЕЦ „Темелин” беше обявен през есента на 2009 г. В търга се включиха компаниите AREVA, Westinghouse,  чешко-руският консорциум MIR 1200 между "Шкода-JS", "Атомстройекспорт" и Хидропрес". През 2012 г. CEZ изключи от търга AREVA с мотива, че не отговаря на условията на търга. Френската компания от своя страна обжалва решението на CEZ. По предварителни данни търгът ще се проведе не по-рано от 2014 г. Новите блокове трябва да бъдат пуснати не по-късно от 2030 г.

АЕЦ "Темелин"
CEZ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева