НАЧАЛО » ������

Росатом купи за $200 млн. украински завод

Корпорацията се интересува от строежа на предприятие за ядрено гориво и находище на уран

fb
3E news
fb
27-12-2010 10:38:00
fb

 

 

Руската корпорация Росатом придоби първия си актив от атомния отрасъл на Украйна"Энергомашспецсталь", произвеждащо заготовки от специална стомана за атомното машиностроене, пише вестник"Комерсант". Той посочва, че това ще позволи на корпорацията да създаде конкурент на руската "ОМЗ-Спецсталь". Преговорите за другите активи продължават.

Със сделката Росатом получава контрол на ключово украйнско предприятие, участващо във веригата за производство на ядрени реактори. В състава на корпорацията влизат "Атомэнергомаш" (обединяващо машиностроителни активи), което купи  92.6% от акциите на "ЭМСС Холдингз Лимитед"в "Энергомашспецсталь".  Росатом не посочва цената на сделката, но според източници от отрасъла тя превишава 200 млн. долара.

Според руския вестник, за да се превърне украйнският завод в пълноценен конкурент на руския производител, трябва да се въведат определени технологии, твърди източник от корпорацията. "Ако ние не бяхме придобили "Энергомашспецсталь", то щеше да го купи някои от нашите конкуренти", твърди той.

Освен покупката на "Энергомашспецстали", корпорацията чрез ТВЕЛ участва в търга за изграждане на завод за ядрено гориво. По-рано беше съобщено, че Росатом има интерес към харковския завод "Турбоатом" и към Новоконстантиновското находище на уран.


По статията работи: